ULTIMA ORA: Informații-BOMBA despre pensii

Potrivit Codului Fiscal, cumularea pensiilor în sistemul public va fi posibilă cu orice alte venituri pentru care asigurarea în sistemul public de pensii e obligatorie.

În condițiile viitoarei legi a pensiilor, care urmează a intra în vigoare în 2021, există însă două situații distincte.

Soțul supraviețuitor nu va avea dreptul să cumuleze pensia de urmaș cu venituri mai mari decât câștigul salarial mediu vrut. În același timp, persoana care a ieșit la pensie anticipat nu va putea o cumuleze pensia anticipată cu venituri lunare salariale, în baza unui contract de muncă, în calitate de funcționar public, în funcții elective, numit în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, pe timpul cât primește acest tip de pensie, nu și după, când devine pensie pentru limită de vârstă.

Citiți și:  Breaking news Informatia MOMENTULUI despre cresterea pensiilor in 2021

Comparativ cu actuala legislație, cumulul e permis cu veniturile pentru care se datorează CAS, nu și cu veniturile dependente/independente. Practic, noua lege se raportează la veniturile extra în alt mod. Pentru veniturile dependente (salariale) și pentru cele independente (pe persoană fizică autorizată – PFA – , de exemplu) se datorează aproape întotdeauna CAS.

Potrivit Codului fiscal, veniturile pentru care, în prezent, se datorează CAS sunt următoarele (prin urmare, cu ele este permis cumulul pensiei, pe noua lege, indiferent de valoare, dar cu excepțiile de mai sus):

– venituri din salarii sau asimilate salariilor;

– venituri din activități independente;

– venituri din drepturi de proprietate intelectuală;

Citiți și:  Anunț oficial de ultimă oră. Este vorba despre ALOCATII si PENSII

– indemnizații de șomaj;

– indemnizații de asigurări sociale de sănătate, scrie RomâniaTV.

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile