ULTIMA ORA: Eforie Sud – Cartier de TIGANI distrus de buldozerele primariei

Cei peste 100 de locuitori ai cartierului de romi din Eforie Sud, dintre care 55 sunt copii, trăiesc de două zile sub cerul liber, în frig şi ploaie, după ce casele în care locuiau au fost distruse de buldozere, în prezenţa autorităţilor locale şi a mascaţilor. Cazul lor a ajuns în atenţia Agenţii Naţionale a Romilor şi a Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării.

Deşi mai mulţi locatari ai cartierului de romi, sprijiniţi de Partida Romilor, obţinuseră în instanţă suspendarea demolării, vineri la primele ore ale dimineţii, au fost treziţi de zgomotul bulozerelor şi de 80 de mascaţi care urlau ,” evacuareeea!”. În fruntea lor era viceprimarul oraşului Eforie, Rober Şerban care i-ar fi avertizat,” dacă nu ieşiţi, vă omorâm aici”. În mai puţin de o oră, toate cele 22 case şi barăci au fost făcute una cu pământul. “Când au apărut reprezentanţii Partidei Romilor cu decizia tribunalului,  atât poliţia cât şi mascaţii au fugit ca potârnichile, s-au împrăştiat dar era prea târziu, ne-au distrus mai ceva ca pe vremea lui Stalin” povesteşte Memet Bairam. Oamenii spun că locuiesc în cartier, ţigani români şi turci, de peste 50 de ani, aici s-au născut, au crescut şi li s-au eliberat buletine de identitate pe două adrese, strada Agricolă nr 2 şi Alexandru Ioan Cuza nr 2. “ Acum vicele nu ne mai recunoaşte buletinele, cât au fost în campania electorală le recunoşteau şi în baza lor, am votat ” spune Memet Ramazan . Nu au unde să plece, şi-au improvizat nişte adăposturi acoperite cu pături şi celofan dar care nu-i protejează de ploaia torenţială şi de frigul pătrunzător de peste noapte deşi au aprins focuri din câteva vreascuri. Deşi aveau mutaţie la cele două adrese, nu aveau autorizaţii de construcţie. Sumna Memet, care are 8 nepoţi, nu ştie carte dar spune că “ de câte ori am cerut autorizaţie cei de la primărie ne-au spus că, înainte de război, ăsta a fost terenul armatei şi vom fi rezolvaţi când se lămuresc şi militarii dar avem buletine, avem acte care arată că ne-am plătit impozitele, apa şi curentul”. Înainte de emiterea dispoziţiei de primar , care invoca încălcare legii 50 a construcţiilor, oamenii s-au dus la primărie să discute cu vicele, primarul nu s-a băgat. “Le-am arătat actele oamenilor şi am cerut o amânare pentru că avem multe probleme, copii la şcoală, copii bolnavi de TBC şi heptatită, femei gravide în 8 luni, el nu şi nu, că aici se va construi un drum de acces pentru un cartier de locuinţe sociale, nu pentru noi. Am înţeles dar dacă demolaţi, ce faceţi cu atâtea suflete care sunt cetăţeni ai oraşului?” explică Viorica Constantin. Puşi în faţa faptului împlinit, ignoraţi de toate autorităţile, oamenii spun că “ nu avem pe nimeni, măcar pentru copii şi femei să ne fi dat nişte corturi, o încăpere, că plouă pe ei, nu mai rezistăm, numai avem putere, suntem şi noi oameni, nu şobolani, până şi câinii au adăposturi  dar vicele ne-a zis , valea, dispăreţi dracului de aici ţigani nenorociţi”.

“E un abuz, sunt cetăţeni ai oraşului Eforie şi primăria este responsabilă pentru siguranţa romilor evacuaţi”

Citiți și:  Feriți-vă de acești infractori periculoși care vă bat la ușă! Ocupă casele proprietarilor cu forţa. Gruparea care a speriat România

Conducerea Partidei Romilor Constanţa aleargă disperată să găsească o soluţie pentru adăpostirea romilor din Eforie. Preşedintele Petrică Dumitru a luat legătura cu Agenţia Naţională a Romilor, cu Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, cu prefectura şi toţi parlamentarii de Constanţa. Arată buletinele de identitate a 22 de romi cu adresa în cartier, localnici care au câte 3-4 copii sub 14 ani. “ Sunt cetăţeni ai oraşului Eforie şi conform Constituţiei, primăria ar fi trebuit să găsească pentru ei o soluţie umană şi firească, noi am cerut un răgaz pentru demolare, până în primăvară, dar nici nu au, conform legii asistenţei sociale, un plan de serviciu, un plan de măsuri pentru asigurarea siguranţei oamenilor din cartier, nu au făcut niciodată o anchetă socială în cartier, v-aţi făcut ambiţia şi i-aţi demolat, ce faceţi acum cu ei ?” spune Petrică Dumitru. El invocă rezoluţi CEDO, însuşită de guverul României, conform căreia, orice evacuare forţată este ilegală. Liderul Partidei Romilor, ales recent pe funcţie, spune că “ adevăratul pericol acum apare, s-a creat deja precedentul care va afecta romii din toată ţara, în 1990 când statul roman s-a ocupat de toate actele de proprietate, a uitat de romi şi în acest fel, primarii care invocă descentralizarea, vor evacua toţi romii pentru a obţine nişte suprafeţe imobiliare disponibile”. Partida Romilor Constanţa este decisă să bată la toate uşile de la judeţ şi din capitală pentru a găsi soluţii de adăpostire, în corturi sau containere pentru romii din Eforie “evacuaţi abuziv, forţat şi ilegal”.

Citiți și:  „D-ăștia bat la bax”/Bebino zice că nu-i interlop, ci un bun sportiv și-i amenință pe frații Nebunu

Primarul Ovidiu Brăiloiu–“De vină e poliţia că le-a făcut romilor buletine”

Viceprimarul oraşului Eforie, Robert Şerban, spune însă că dreptatea e de partea lui, “ legea 50 a construcţiilor îmi impune să iau măsuri fără să anunţ pe nimeni”. El nu ar fi demolat cartierul ci ar fi “dezafectat” zona de focarul de infecţie creat de romi. Plus că mulţi dintre romi s-ar ocupa cu furtişaguri şi cu afaceri cu fier vechi. “ Ca să numai vorbim că vara se înmulţesc, numărul lor se dublează cu rudele care vin ţară, la cerşit sau vând porumb fiert pe plajă. Să se ducă de unde au venit , din Bacău, Tecuci, Medgidia, Bucureşti, fac tam tam pentru nimic, vin cu gura mare, ştiu doar să facă scandal în timp ce liderii lor nu au făcut nimic pentru ei în ultimii ani” comentează viceprimarul Robert Şerban. Primăria Eforie ar fi primit nenumărate reclamaţii din partea vecinilor “ disperaţi” de romi. Liderul Partidei Romilor, Petrică Dumitru, îl contrazice spunâd că “acei vecini vin acum şi le aduc de mâncare romilor rămaşi fără adăport”. Primarul Ovidiu Brăiloiu susţine la rândul lui că doar o parte dintre romi deţine buletine de identitate cu adresă în cartier “Acolo era, pe vremuri, o tabără de romi, cine le-a făcut buletinele, nu cumva poliţiştii detaşaţi de la Evidenţa Populaţiei de la judeţ?”. Primăria Eforia ar fi fost amendată de Garda de Mediu pentru “mizeria” din cartierul romilor. Nici primarul şi nici viceprimarul oraşului Eforie, deşi admit că romii locuiesc în cartier de zeci de ani, nu au ştiut să spună unde vor locui în perioada următoare cei care aveau adresa pe buletinul de identitate.

Sursa: EVZ.ro
NOTA REDACTIEI NATIONALISTI.RO : ACEST ARTICOL, DUPA CUM VEDETI A FOST PRELUAT DIN ZIARUL EVENIMENTUL ZILEI. NU SUSTINEM TIGANII SI NICI TERMENUL „RROM”. CEEA CE PATESC ESTE FOARTE BINE. BRAVO AUTORITATILOR LOCALE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.