Ultima oră! Cutremur de magnitudine 7.3! Alertă imediată de tsunami. UNDE s-a produs seismul

 

Alertă la nivel internațional, după ce un cutremur de 7.3 grade a avut loc joi în Noua Zeelandă. Din primele informații a fost emisă o alertă imediată de tsunami! Situația este critică, autoritățile sunt în alertă.

Un cutremur cu magnitudinea 7.3 pe scara Richter s-a produs în urmă cu câteva momente în Noua Zeelandă, declanșând o stare de alarmă națională. O alertă de tsunami a fost emisă după producerea unui seism cu magnitudinea iniţială de 7,3, vineri dimineaţă, la est de Insula de Nord a Noii Zeelande, a anunţat Centrul de Avertizare pentru Tsunami din Pacific (PTWC), potrivit Reuters.

Magnitudine inițială de 7.3, revizuită la 6.9
Institutul American de Geofizică (USGS) a estimat magnitudinea iniţială a cutremurului la 7,3, după care a revizuit-o la 6,9. Potrivit USGS, seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri. Este posibilă producerea unor valuri tsunami până la o distanţă de 300 de kilometri de epicentrul seismului, a precizat PTWC.

Cutremurul a lovit coasta de nord a Noii Zeelande la ora locală 2.27 și a avut epicentrul la 85 de kilometri la est de Te Aroroa, la o distanță de 412 kilometri la est de Auckland. Cutremurul s-a produs la adâncimea la 94 de kilometri. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului din Noua Zeelandă a catalogat cutremurul drept „sever”.

Alertă de tsunami în Noua Zeelandă
Mai mult, a fost emisă o alertă de tsunami, cu toate că nu există date concrete că un tsunami s-ar putea produce în urma acestui cutremur. În acest sens, oamenii care trăiesc pe coasta Noii Zeelande sunt sfătuiți să evacueze zona de urgență și să se urce la mare înălțime în așteptarea potențialului tsunami distrugător.

Noua Zeelandă este obișnutiă cu seismele puternice, fiind lovită anual de aproximativ 15.000 de cutremure, dintre care sunt resimțite cel puțin 250. Cel mai mare cutremur din Noua Zeelandă s-a produs în 1855 și a atins 8.2 pe scara Richter.

Joi, 4 martie 1977, marele cutremur din România
Astăzi se împlinesc 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, când România a fost zguduită de un seism cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter. Cutremurul s-a produs în Vrancea, la o adâncime de 100 de kilometri, dar unda de șoc s-a simțit în toată Europa de Sud-Est și a ajuns până în Rusia, la Moscova și Sankt Petersburg.

Seismul s-a produs la ora 21:21, într-o zi de vineri, și a avut durata de 56 de secunde. Bilanțul final al cutremurului din 4 martie 1977 a fost de 1.570 de morți, dintre care 1.391 de oameni au murit doar în București. La nivel național, peste 11.300 de oameni (7.596 doar în București) au fost răniți și 35.000 de locuințe au fost distruse.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!