ULTIMA ORĂ: Comisia Europeană cere INVESTIGATIE asupra PROTOCOALELOR din justiţie


Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat miercuri, în Parlamentul European, că Parlamentul României nu a dat semne că răspunde recomandărilor primite în ceea ce privește modificarea legilor justiției.

Pe de altă parte, Timmermans a cerut şi o investigaţie asupra protocoalelor din justiţie. „Cer ca autorităţile române să lanseze o investigaţie asupra acestor protocoale”, a afirmat prim-vicepreşedintele CE.
„Ultima oară am discutat statul de drept din România în februarie. Reforma legilor justiției și a Codurilor penale au creat îngrijorări în România și în Uniunea Europeană. Independența justiției ar putea fi afectată și lupta anticorupție frânată în urma acestei reforme. După ce legile justiției au fost amendate, ele au fost contestate pe plan intern și extern. Comisia de la Veneția a făcut o serie de recomandări referitor la aceste modificări, dar Parlamentul României nu a dat semne că răspunde la aceste observații”, a declarat Timmermans.

„Activitatea DNA a fost motivul pentru care Comisia a făcut o evaluare pozitivă ultima oară. CE a recomandat ca autoritățile române să ceară avizul Comisiei de la Veneția în acest sens. Urmărim evoluția din România cu mare îngrijorare. Lucrurile acum merg înapoi, într-un fel care ar putea fi dăunător. CE a cerut României să continue cursul pozitiv. Comisia a fost și este gata să susțină România în acest proces. Ultimele evoluții sunt o sursă de mare îngrijorare pentru CE, dacă vor fi adoptate fără corecții, Codurile penale vor afecta independența justiţiei și lupta anticorupție, vom raporta aceste lucruri în MCV, pentru că suntem gardianul tratatelot, nu vom ezita să acționăm prin MCV sau prin alte metode. Cerem României să se abțină de la orice pași care ar duce la reversibilitatea pașilor făcuți în ultimii ani”, a mai precizat prim-vicepreşedintele PE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.