ULTIMA ORA: 1 Decembrie ÎI IRITĂ ENORM pe greii de la Budapesta. ULTIMUL ATAC, lansat la Bruxelles, la cel mai înalt nivel.

Declaraţiile făcute marţi de Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, referitoare la ziua de 1 Decembrie, a deranjat crunt Ungaria. Şi aşa Jean-Claude Juncker nu era un politician popular printre maghiari, iar acum, datorită discursului său despre România şi-a înrăutăţit imgainea.

În discursul din Parlamentul European, Jean Claude Juncker a afirmat că ziua de 1 Decembrie este importantă pentru întreaga Europă, nu doar pentru România. „În această zi sărbătorim împreună un mare eveniment istoric, care este important atât pentru Romania, cât şi pentru Europa”.

Afirmaţiile lui Juncker au provocat un strigăt public în Ungaria spunând că aniversarea aminteşte despre ca o tragedie istorică şi că „Datorită consecințelor primului război mondial, Ungaria a pierdut două treimi din teritoriul său, inclusiv Transilvania. România a anexat regiunea, în ciuda faptului că românii au constituit doar 53% din populație”, notează hungarytoday. Mai mult, Juncker a mai adăugat: “România e o țară față de care am sentimente profunde. Mă gândesc la poporul român, îmi place de el. Mi-a acordat distincții care m-au emoționat. Poporul român a știut să se integreze cu o complicitate europeană, ca și cum ar fi fost un stat fondator.”

Mai mult, Juncker a mai adăugat: “România e o țară față de care am sentimente profunde. Mă gândesc la poporul român, îmi place de el. Mi-a acordat distincții care m-au emoționat. Poporul român a știut să se integreze cu o complicitate europeană, ca și cum ar fi fost un stat fondator.”

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltán Kovács, a declarat că Juncker „a vorbit în conformitate cu statul său” și că „lipsa sa de fapte istorice confirmă faptul că nu este potrivit pentru poziția sa”.

Deputații români din minoritatea etnică maghiară au comentat discursul lui Jean-Claude Juncker și au susținut că nu cred că comisarul intenționează să insulte maghiari sau orice altă națiune, dar că pur și simplu nu are competențe politice și cunoștințe istorice.

“Nouă, politicienilor maghiari, nu trebuie să ne pară rău că am spus încă din primul moment că este inapt şi că ne-am luptat cu toate mijloacele împotriva punctelor sale de vedere inacceptabile. Este dreptul său să sărbătorească împreună cu România Centenarul, cu condiţia să nu încerce să-l impună şi altora. În luna mai a anului viitor, va înceta, în sfârşit, mandatul domnului Juncker. Noi, maghiarii acest lucru îl vom sărbători, pentru asta vom deschide şampanie”, a spus Zsolt Németh.

László Tőkés, un alt parlamentar maghiar din România, „a avertizat președintele că comunitatea maghiară din România ar putea împărți aceeași soartă cu grupul său etnic, sașii români. Grupul practic a dispărut din Transilvania datorită asimilărilor și politicilor anti-minoritare ale epocii Ceaușescu. Tőkés ia îndemnat de asemenea pe Iohannis să apere minoritățile României în anul centenarului unificării cu Transilvania” mai notează hungarytoday.hu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *