Uitati de cata „autonomie” s-au bucurat romanii sub stapanirea ungureasca!

macelul-de-la-belis

„Măcelul de la Beliș, in noaptea de 8 spre 9 noiembrie 1918, la solicitarea contelui Ioan Urmanczy, de origine armean, proprietarul a 28.000 de iugăre de pădure din zonă (la exploatarea forestieră lucrau copiii și bătrânii din sat, precum și prizonieri de război italieni, toți aceștia fiind ținuți în înfometare și mizerie.

După încheierea armistițiului, proprietarul a fugit la Budapesta la 3 noiembrie 1918, iar prizonierii de război au cerut să fie lăsați să plece acasă, dar au fost refuzați. Prizonierii au iscat o revoltă, iar trei gărzi ungurești au fost ucise. Prizonierii italieni au distrus depozitul de cherestea și au plecat. Fratele proprietarului, Nandor Urmanczy, deputat în Parlamentul Ungariei, a publicat un apel în ziarul budapestan „Pesti Hirlap”, constituind un detașament pus sub comanda căpitanului Antal Dietrich.

Acest detașament „a fost organizat, înarmat și aprovizionat cu alimente și echipament în cazarma din strada Falk Miksa, cu știrea și consimțământul Ministerului de Război” din Ungaria. Detașamentul a sosit cu un tren special la Călățele, la 8 noiembrie 1918, apoi s-a deplasat cu căruțele și pe jos spre Beliș), un detaşament format din 60 de soldaţi şi ofiţeri maghiari condus de căpitanul Antal Dietrich s-a deplasat la Beliş. Înarmaţi cu 6 mitraliere, puşti, şi folosind cartuşe dum-dum ei au asasinat peste 45 de romani.

CITESTE MAI MULTE PE GLASUL.INFO

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

loading...

6 comentarii la „Uitati de cata „autonomie” s-au bucurat romanii sub stapanirea ungureasca!

 • 18 mai 2015 la 18:48
  Permalink

  Autonomie veți primi stimabile Sajago Imre dar in Mongolia .

  Răspunde
 • 20 iunie 2015 la 19:13
  Permalink

  Asa se intampla intr-o tara in care se pune la mare pret votul unguresc ! Daca ar fi comunistii la putere, acest lucru nu s-ar intampla in Romania _ sigur !

  Răspunde
 • 4 iulie 2015 la 17:54
  Permalink

  Familia Urmanczy are cavou în Toplița Română, iar Nandor are statuie in curtea bisericii romano-catolice; asta, după ce autoritățile locale au refuzat amplasarea ei în centrul municipiului…

  Răspunde
 • 14 octombrie 2015 la 13:12
  Permalink

  poporul roman este de vina si conducatori tarii ca le-au permis prea multe ungurilor.o sa ne trezim intr-o noapte ca ungurii din tinutul secuiesc o sa ne atace.o sa sara si unguri din ungaria.romania o sa ajunga o tara impartita.asta vreti?
  prea multa libertate la bozgori.eu nu le-as permite sa vb niki macar limba aia a lor incalcita.traiesti in romania vorbest5e domnule romaneste si respecta steagu,imnul si tot ce este romanesc.romani treziti-va!

  Răspunde
 • 14 octombrie 2015 la 18:01
  Permalink

  poporul roman este prea tolerant , si nu priveste in trecut la cruzimea pe care au aratat-o ungurii in vremea lui avram iancu cind au ucis romanii din zeci de localitati , au exterminat … iar acum mocnesc…se identifica cu secuii cu tiganii doar doar or fi mai multi ca sa poata pretinde si romanii tac si dorm…dar sa-i fereasca d-zeu sa se trezeasca…

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

https://barikada.ro/