“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
ANALIZEINTERNATIONALNOUTATI

UE se apropie de colaps?

UE se va destrăma ca şi URSS, prezic experţii. Liderul de extremă dreaptă Frontul Naţional din Franţa, Marine Le Pen, a declarat că Uniunea Europeană este o „anomalie globală” care nu poate fi îmbunătăţită. Ce se va întâmpla cu principalul proiect geopolitic din a doua jumătate a secolului XX? Experţii propun cele mai diverse scenarii.

În prezent, menţionează Marine Le Pen, populaţia europeană „nu este în stare să îşi controleze nu numai valuta şi economia, dar şi circulaţia pe teritoriul ţărilor”. Ea susţine că după ce UE va înceta să mai existe, în Europa va urma o perioadă de renaştere şi prosperitate. Nu numai cetăţenii UE împărtăşesc previziunile sumbre ale politicianului cu privire la soarta proiectului european. În Turcia, care a fost invitată recent de Bruxelles să reia negocierile privind aderarea la UE, a scăzut brusc interesul faţă de integrare. Anterior, această idee a fost susţinută de trei sferturi din populaţie, în prezent, de numai o cincime.

Experţii sunt de părere că pe lângă scenariile negative şi pozitive legate de destrămarea sau dezvoltarea prosperă a UE mai există un al treilea scenariu: membrii UE vor adopta o atitudine pur utilitară faţă de mecanismul funcţionării uniunii şi vor profita în funcţie de propriile idei despre o Europă unită.

Deocamdată, planurile UE prevăd extinderea cu participarea Albaniei, Bosniei-Herţegovina, Islandei, Kosovo, Macedonia, Serbia, Turcia şi Muntenegru. De altfel, anul trecut aceleaşi state au pretins la aderarea la UE şi nu se poate afirma că în viitorul apropiat statutul lor se va schimba. În primul rând, legislaţia acestor ţări nu corespunde standardelor europene. Recent, Islanda a declarat că intenţionează să amâne integrarea. Şeful centrului de studii germanice de la Institutul Europei, Vladislav Belov, afirmă că există motive de a reflecta asupra modernizării UE.

„Există probleme pe plan economic şi politic. Ele constituie baza pentru dezvoltarea ulterioară, deoarece orice situaţie de criză este urmată de o reînnoire calitativă. În următorii 10-15 ani eu nu văd motive globale pentru ieşirea unor membri din cadrul UE, însă nu aş fi recomandat aderarea unor noi membri. În prezent, construcţia actuală este destul de complicată”.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a reiterat că politicienii de extremă dreaptă din ţările UE devin tot mai populari. El consideră că acesta este pericolul cel mai mare. Situaţia creată se va reflecta în mor obligatoriu asupra viitoarelor alegeri în Parlamentul European. Herman Van Rompuy consideră că ele vor fi extrem de dificile, deoarece nu este vorba doar de bătălii politice la nivel personal, ci de consolidarea grupului de eurosceptici care, din diverse motive, încearcă să joace rolul de gropari ai UE.

De Ilia Harlamov – Vocea Rusiei

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.