Turcan vrea sa REVOLUTIONEZE sistemul de pensii. Ar fi premiera in Romania

Raluca Turcan vine cu noi precizări privind lansarea unor noi fonduri de pensii. Mai exact, ministrul Muncii lansează ideea înfiinţării unor fonduri pe pensii pe familii ocupaţionale, lucru care se întâmplă deja în anumite țări din lume.

Ministrul Muncii a fost întrebat dacă nu ar fi oportună înfiinţarea unui fond de pensii pentru sistemul judiciar. În acest context, Raluca Turcan a avansat ideea posibilităţii înfiinţării unor sisteme de pensii pe categorii profesionale.

Totodată, ministrul a mai adăugat că problema trebuie abordată ”cu cap”, pentur ca sistemul public de pensii să nu fie destructurat. Ea menționează că pentru un astfel de sistem va fi nevoie de timp, deoarece acesta se așează în timp.

“Aceasta este o discuţie foarte bine de lansat şi intenţionez să o lansez pentru că m-am uitat în sistemele de pensii din ţările din jurul nostru şi există foarte multe pensii pe categorii ocupaţionale şi îşi creează propriile sisteme de pensii.

Pe de altă parte, şi aici trebuie abordată întreaga problemă cu cap astfel încât să nu destructurezi sistemul public de pensii. Deci dacă optezi pentru un sistem al unei familii ocupaţionale lucrurile nu se realizează de pe o zi pe alta, sau peste noapte, el se aşază în timp”, a afirmat Raluca Turcan.

Raluca Turcan, despre pensiile speciale
Ministrul Muncii a abordat și subiectul pensiilor speciale. Potrivit acesteia, nu se poate renunţa la pensiile de serviciu ale magistraţilor, însă este sisținută ferm ideea potrivit căreia, pensia nu poate să depăşească valoarea salariului.

Raluca Turcan a mai vorbit şi despre principiile care ar urma să stea la baza acordării pensiilor de serviciu ale magistraţilor. Ea a amintit de faptul că, supraimpozitarea pensiilor sepciale a fost neconstituțională, drept urmare, este nevoie de o modificare legislativă care să devină realitate, fără a mima echitatea din sistemul de pensii.

“În domeniul justiţiei avem o jurisprudenţă deja adunată care aduce acest principiu pe care şi l-a asumat şi domnul ministru al Justiţiei, şi anume pensiile să fie cât mai aproape de salariu, dar solicitarea noastră este ca pensiile să nu depăşească salariul. Adică este un principiu de bază, pentru că orice forţare, aşa cum am mai văzut, în Parlament, eliminarea totală, sau supraimpozitarea pensiilor speciale s-a dovedit a fi neconstituţională şi atunci pe mine, ca ministru al Muncii, nu mă interesează să simulez o modificare legislativă, că ne jucăm cu pensiile speciale şi mimăm echitatea în sistemul de pensii.

Noi chiar vrem să aducem cât mai aproape echitatea în sistemul de pensii. Şi atunci acesta este un principiu bun pe care putem să îl susţinem”, a adăugat ministrul Muncii.

Totodată, Raluca Turcan a mai menționat și al doilea principiu în ceea ce priveşte pensiile de serviciu ale magistraţilor. Mai exact, potrivit ministrului, este vorba despre stimularea rămânerii în viaţa activă, cu beneficii pentru momentul pensionării, pentru a evita demisiile din domeniul juridic.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!