Turcan, veste CUMPLITA pentru pensionari. Cand se vor aplica MAJORARI

Pensiile majorate prin recalculare vor fi plătite abia în 2024, an electoral, conform ministrului Muncii Raluca Turcan.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că procesul de recalculare a pensiilor s-ar putea amâna, iar pensionarii și-ar putea primi pensiile majorate abia în 2024, cel mai devreme. Anul acesta pensionarii nu vor mai primi un alt spor la venituri, iar anul viitor va fi aplicată o indexare cu rata inflației.

„Anul acesta rămânem pe pensiile majorate cu 14% de la finalul anului trecut, anul viitor se vor indexa, pentru că nu avem cum să finalizăm legea, în funcţie de rata inflaţiei. La final de an 2022, sper să avem votată în Parlament o nouă lege care să aducă această echitate”, a declarat Raluca Turcan, conform Realitatea TV.

Raluca Turcan susține reforma pensiilor
În mai multe rânduri, Raluca Turcan s-a declarat pentru reformarea sistemului de pensii și recalcularea acestora. Ea a declarat, de fiecare dată, că există o presiune pe sistemul de pensii. Astfel, în următorii 9 ani vor ieși la pensie „decrețeii” (copiii născuți după 1966) și vor exista în plus, față de media normală, 1,8 milioane de pensionari.

„Avem nevoie de reformă în materie de pensii. Gândiţi-vă că acum avem un deficit la bugetul de asigurări sociale de 16 miliarde. Până în anul 2030 vor ieşi în plus, faţă de cât ies în mod normal, la pensie aproximativ 1,8 milioane de pensionari, ca urmare a boom-ului de natalitate din perioada 1966 – 1969. Ca atare, presiunea pe sistemul de pensii este în creştere”, a arătat Raluca Turcan.

Este nevoie de eliminarea inechităților
Ministrul a precizat că este nevoie de recalcularea pensiilor și de eliminarea inechităților din sistem deoarece în acest moment raportul dintre cea mai mica și cea mai mare pensie este de 1 la 100.

„Există mii de pensionari care câştigă în instanţă împotriva statului român şi atunci avem obligaţia să creştem contributivitatea la sistemul de pensii aducând în calcul pensiilor cât mai multor oameni toţi indicatorii de contributivitate, să reducem inechităţile, să facem sustenabil şi predictibil acest sistem, nu la bunul plac al decidenţilor politici care, de obicei în ajun de campanii, mai majorează pensiile. În acelaşi timp să digitalizăm toate dosarele de pensii”, a spus Raluca Turcan.

Sursa: evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!