POLITICA

TSUNAMI in COALITIE.Dragnea vrea două OUG-uri pentru a scăpa de închisoare dar și de consecințele dosarelor de la DNA

b1ffab91abce66ed03012720ba599e9cPe 8 octombrie începe la Înalta Curte judecarea apelului în dosarul angajărilor fictive, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe G4Media.ro.

În câteva termene, totul s-ar putea încheia. De aici, sporul de dramatism. Se scurg ultimele fire de nisip din clepsidră. E cu trădări și lupte crâncene între bandele rivale din partid, cu un capo di tutti capi dezlănțuit, căutând să scape din încercuire.

Potrivit informațiilor obținute de G4Media.ro, Dragnea forțează din nou adoptarea unui OUG sau chiar două, dacă se poate. O primă OUG de amnistie și grațiere, menită să-i șteargă cu buretele prima condamnare și eventual dosarul în curs. Despre necesitatea amnistiei și grațierii, Dragnea vorbește mai nou pe față. Nu se mai ascunde de subiect.

Noutatea este cea de-a doua OUG dorit de liderul PSD pe tema protocoalelor secrete, cu scopul de a compromite dosarele grele care riscă să-l ajungă din urmă (Fondurile europene, privatizarea TelDrum).

Așa se explică efortul uriaș de subminare publică a protocoalelor. Liderul PSD speră să obțină cât mai multe poziționări instituționale împotriva protocoalelor pentru a justifica necesitatea ordonanței de urgență care să le distrugă efectele. Dragnea ar fi principalul beneficiar, dar cele două bombe cu napalm, odată lansate, ar face scrum sute, poate mii de dosare de corupție.

Lucrurile se precipită nu doar din cauza timpului scurt rămas la dispoziție pentru a acționa, ci și din cauza situației din Parlament, unde a pierdut miercuri, în premieră, majoritatea. Or, cu cât liderului PSD îi slăbește puterea în Camera Deputaților, cu atât șansele de a controla jocul și de a dicta Guvernului scad dramatic.

Grupul dizidenților a dispărut de pe radar, însă foarte probabil continuă să-i submineze din culise autoritatea. S-ar putea să asistăm în perioada următoare la noi eșecuri în Parlament, tocmai pentru a proiecta imaginea unui lider slăbit și cu autoritatea făcută praf.

Adăugați la toate acestea presiunile externe în creștere, criticile tot mai vocale de la Bruxelles și amenințările explicite cu aducerea României în fața instanțelor europene dacă derapajele de la statul de drept și atacurile la justiție vor continua.

Aparatul de propagandă al puterii face eforturi considerabile să vândă prestația premierului Viorica Dăncilă la audierile din Parlamentul European drept o mare victorie, deși, în realitate, am asistat cu toții la un dezastru pentru România, nici măcar socialiștii n-au mai putut salva aparențele.

Dragnea știe că tocmai trece pe lângă el ultimul tren, ultimul vagon, ultima ușă. Puțin probabil că va acționa în următoarele zile, nu are cum. Se împiedică în continuare în ministrul justiției, Tudorel Toader, care refuză să-și pună semnătura pe cele două OUG-uri. Dar nici nu mai poate aștepta mai mult de două-trei săptămâni.

Cu toată frazeologia lui arborescentă și plină de paranteze, ministrul justiției a exprimat din nou acest refuz destul de clar, joi după-amiaza, la ieșirea de la ședința Coaliției, la care a participat sub pretextul unui raport despre discuțiile purtate cu oficialii europeni la Strasbourg.

Aici trebuie să înțelegem mai bine de ce Călin Popescu Tăriceanu n-are nici cel mai mic interes să-l ajute pe Liviu Dragnea cu cele două OUG-uri. Odată curățat de orice pată penală, liderul PSD poate candida anul viitor la președinție. Acesta este planul lui ambițios, cu care s-ar fi lăudat recent. În acest scenariu, nu mai este loc pentru încă o candidatură, iar liderul ALDE devine un rival care trebuie neutralizat.

Tăriceanu înțelege că, dacă Dragnea scapă și pune mâna pe toată puterea, el va fi sacrificat fără scrupule. Nici în afara PSD nu are mare viitor, dar varianta cu liderul maxim ajuns candidat la prezidențiale îl scoate din orice calcule pe termen lung. De aici și reținerile majore ale ministrului justiției, Tudorel Toader, precum și dorința fierbinte a lui Dragnea de a-l zbura cât mai repede din Guvern.

Operațiune complicată, deoarece iarăși ne întoarcem la interesele lui Tăriceanu, pierderea sprijinului ALDE în Parlament, cercul vicios care începe să-i limiteze liderului PSD tot mai mult mișcările bruște. Cum se va sfârși totul? Greu de spus.

Pentru eroul principal, sezonul trei al serialului cu mafioți în luptă cu statul nu se poate încheia decât în trei feluri: 1) personajul negativ e achitat, 2) sfârșește la închisoare și justiția triumfă – dar cu dinții cam sparți, 3) se transformă peste noapte în Făt Frumos cu ajutorul unor OUG-uri, rămâne cu banii extrași miraculos din asfalt și domnește până la adânci bătrâneți.

Alătură-te celorlalți 44 de abonați.

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți, prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

paypal donate button 1

Lasă un răspuns

Back to top button

Dacă ți-au plăcut articolele și dorești să ne susții, orice DONAȚIE este binevenită.

X

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.