Traian Basescu: Voi cere INTERZICEREA Jobbik in Romania. Pe cand UDMR?

Preşedintele Traian Băsescu, a declarat marţi că va solicita Guvernului şi Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) elibererea unui act normativ prin care prezenţa pe teritoriul României a partidului Jobbik să fie interzisă. Afirmaţia vine după incidentele de la mitingul separatist din Târgu Mureş de luni, la care a participat, alături de alţi radicali maghiari, şi liderul partidului revizionist din ţara vecină. Preşedintele român a uitat însă să menţioneze că la acţiunea provocatoare au participat şi oficiali UDMR, cât şi reprezentanţi ai formaţiunii pastorului şovin Laszlo Tokeş, cu care şeful statului a avut mai multe întâlniri.

“Această formaţiune (Jobbik) nu are interese pentru Europa unită, ci activează pentru interesele personale. Dacă Ungaria nu-i poate pune sub control, măcar pe teritoriul României nu au ce căuta. Voi avea o discuţie mai aplicată în CSAT pentru că dreptul la liberă exprimare nu poate merge până acolo unde să se facă rău altora. De Jobbik le este ruşine şi guvernanţilor de la Budapesta, de ce să-i acceptăm noi?”, a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Citiți și:  Traian Băsescu: Scenariu APOCALIPTIC pentru România

Şeful statului nu a menţionat însă şi UDMR, care prin aleşii locali din zonă prezenţi la Târgu Mureş a legitimat ieşirile violente antiromâneşti ale radicalilor maghiari şi scandările secesioniste. Deasemenea se pare că pe Traian Băsescu nu îl deranjează nici provocările lui Laszlo Tokeş, care a cerut zilele trecute în Parlamentul European, alături de eurodeputatul UDMR Csaba Sogor, autonomia “Ţinutului Secuiesc”.

jobbik_autosmatrica_1

Alianţa Tinerilor de Dreapta – Mişcarea pentru o Ungarie mai bună (Jobbik) a obţinut 17 la sută din voturi în urma alegerilor generale din 2010 şi un număr de 45 de parlamentari. La nivel european partidul are legături strânse cu mai multe formaţiuni naţionaliste importante. După alegerile europarlamentare din 2009, Jobbik a obţinut aproape 15 procente din totalul voturilor exprimate, revenindu-i 3 locuri în Parlamentul European.

Citiți și:  Traian Băsescu: „Clanurile ţigăneşti nu au limite, răzbunarea va fi crâncenă”

În ultimii ani şi-a intensificat prezenţa şi pe teritoriul României, revizioniştii unguri contestând statalitatea ţării noastre. Deasemenea, la începutul anului, conducerea Jobbik a decis mărirea numărului membrilor cu drept decizional de la 60 la 65, cooptând câte un membru din Ucraina, Slovacia, Serbia şi doi din România, ţări unde minoritatea maghiară este relativ puternic reprezentată în anumite regiuni. Jobbik este primul partid din Ungaria care a aprobat în statut că grupurile partidului din afara graniţelor pot avea delegat cu drept decizional la congresul naţional. Astfel s-a decis ca Transilvania şi aşa-zisul Ţinut Secuiesc să aibă câte un delegat. Sursa: FrontPress.ro

tokes-base

Traian Băsescu alături de Laszlo Tokes

 

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile