Traian Băsescu, semnal de alarmă la Bruxelles. „Mor copiii…”!

De la tribuna Parlamentului European, Traian Băsescu a livrat unul dintre cele mai puternice discursuri auzite în ultima perioadă la Bruxelles.

Fostul președinte al României, între timp europarlamentar, și-a exprimat revolta cu privire la soarta copiilor refugiați din insulele grecești. Traian Băsescu acuză Comisia Europeană că nu se implică mai puternic pentru a rezolva această criză umanitară, una fără precedent.

Traian Băsescu nu doar a semnalat problema copiilor refugiați, ci a oferit și soluții. Printre altele, europarlamentarul român a propus ca fiecare stat membru UE să preia un anumit număr de copii, vizați fiind cei care trăiesc în condiții inumane pe insulele grecești.

„Doamna președinte, reluăm subiectul pe care l-am discutat acum o lună la Strasbourg. Nimic nu se întâmplă. În realitate, situația din insulele grecești este extrem de dificilă și pentru localnici, și pentru refugiați. Mă voi referi însă la cei circa 7600 de copii care trăiesc în insule în condiții absolut inumane. Trăiesc în corturi, hrăniți insuficient, în condiții de igienă precare, se îmbolnăvesc și…”, și-a început pledoaria fostul șef de stat.

După ce a tras un semnal de alarmă, Traian Băsescu le-a reamintit oficialilor europeni că ajutorul financiar acordat Greciei nu este suficient: „Doamna președinte, doamna comisar, mor copiii în Europa din cauza mizeriei! Iar noi aici spunem că am dat Greciei 2,1 miliarde. Da, dar s-au dat de patru ani încoace și sprijinul este insuficient! Este un moment al solidarității, avem obligația să preluăm copii din insulele grecești în toate statele!”.

Băsescu și-a nuanțat părerea printr-o postare pe Facebook: „Cu o lună în urmă, la Strasbourg, în Plenul Parlamentului European, am atenţionat Comisia Europeană asupra situaţiei din insula grecească Lesbos, unde sunt doar 4000 de locuri de cazare şi 14000 de migranţi. Atenţionam atunci că suferinţa este mare atât pentru localnici, care adesea sunt agresaţi de refugiaţi, dar şi pentru migranţi, care dorm în corturi, lipsiţi de minime măsuri de igienă. Atenţionam atunci că cea mai grea situaţie o au copiii aflaţi pe insulă. Ceream Comisiei Europene să sprijine guvernul Greciei să returneze în ţările de origine sau să redistribuie urgent câteva mii de refugiaţi, cu o atenţie deosebită pentru copiii minori neânsoţiţi”.

Fiindcă nu a existat niciun fel de implicare a Comisiei Europene în rezolvarea problemelor grave ale migranţilor ilegali din insulele greceşti, Traian Băsescu arată că a avut „o nouă intervenţie în plenul Parlamentului, adresându-mă direct Comisarului pentru Afaceri Interne şi Migraţie, doamna Ylva Johansson, căreia i-am cerut în mod expres măsuri pentru salvarea celor 3000 de minori neînsoţiţi proveniţi din Siria, Irak şi Afganistan, copii care şi-au pierdut părinţii în războaiele din ţările lor sau şi-i caută prin Europa. Am cerut pentru aceşti copii măsuri urgente de redistribuire pentru a fi salvaţi din infernul insulelor greceşti”.

Din informațiile furnizate de Traian Băsescu, pe insulele elene sunt în prezent peste 7000 de minori, „dar 3000 sunt neînsoţiţi, nu are nimeni grija lor, sunt flămânzi, bolnavi o bună parte din ei şi pur şi simplu unii mor lipsiţi de orice asistenţă”.

„Se întâmplă în Europa, care se umflă în pene cu Green Deal şi 5G. Îngrozitor!”, a răbufnit fostul președinte.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.