fbpx
POLITICA

Traian Basescu avertizeaza EXTREMISTII maghiari si sustine ca moldovenii NU doresc UNIREA

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Izvoru Mureşului (Harghita), că 2013 e ultimul an în care politicienii unguri au putut să se plimbe atât de relaxat în România, el avertizând că statul român “îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”, informează Mediafax. Declarațiile au venit după scandalulafirmațiilor iredentisteale unor politicieni revizioniști din țara vecină, la Tabăra de Vară a Tineretului Maghiar din Ardeal.

Vorbind despre principiul general al tratamentului minorităţilor în România, Traian Băsescu a afirmat: “Niciun prag constituţional nu poate fi nici luat în discuţie, nici depăşit. Poate să se perinde prin Harghita şi Covasna toată protipendada politicienilor maghiari. Cred că e ultimul an în care au putut să o facă atât de relaxat”.

Şeful statului român a susţinut că politicienii maghiari care au venit în Harghita şi Covasna au depăşit limita decenţei, transmite Mediafax. ”Anul ăsta au ajuns la limita la care le spun: e prea mult”, a continuat preşedintele Băsescu.

El a susţinut că Ungaria a devenit “în momentul de faţă un focar de instabilitate din punct de vedere al tratării minorităţilor în regiune, nu în România, în regiune”, adăugând că politica Budapestei a început să creeze “dificultăţi”.

“România îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”, a continuat Băsescu.

312413-base

Basescu si chestiunea unirii cu Republica Moldova

Traian Băsescu a mai abordat și tema unirii celor două state românești, acesta îndemnându-i pe românii din Republica Moldova să ceară unirea cu România, pentru că o vor avea.

Preşedintele statului a declarat că ”marea majoritate a populaţiei din Moldova nu doreşte unirea cu România”, dar dacă vor cere unirea, o vor avea.

“Deocamdată ceea ce ştim cert este că în Uniunea Europeană ne putem întâlni toţi, şi românii din Serbia, şi românii din Republica Moldova şi cei din Ucraina. Cu românii din Ungaria ne-am întâlnit deja. Cu privire la Moldova şi Ucraina, pe noi ne deranjează faptul că în Ucraina se încearcă această împărţire a românilor între moldoveni şi români. Eu fac un apel la vorbitorii de limbă română din Ucraina să înţeleagă că sunt români şi să se declare români, şi nu moldoveni. Aici există o dificultate. Atâta timp cât în Constituţia Republicii Moldova se vorbeşte de moldoveni, de limba moldovenească acesta este un impediment. Eu sper ca majoritatea pro-europeană din parlamentul de la Chişinău va lua în discuţie acest subiect. Cred că, în primul rând de la cetăţenii Republicii Moldovei trebuie să plece corectarea istoriei în propria Constituţie. Vorbim de unirea Republicii Moldova cu România. Există în populaţia Republicii Moldova şi un filon sănătos care merge spre acest lucru. Dar cei care reprezentaţi aici asociaţii din Republica Moldova puteţi să o spuneţi deschis că marea majoritate nu doreşte unirea, în acest moment, cu România. Iar eu spun ce am mai spus la Chişinău. Le spun cetăţenilor Republicii Moldova: Cereţi unirea şi o veţi avea”, a declarat preşedintele României.

Recent, preşedintele Traian Băsescu a reiterat dorinţa sa, mărturisită în ziua de 17 iulie la Chişinău, de a obţine cetăţenia Republicii Moldova. Sursa: FrontPress.ro

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Un comentariu

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.

%d blogeri au apreciat: