Traian Basescu amendat pentru afirmatia “in mod traditional, tiganii traiesc din ce fura”

Traian Băsescu a fost amendat luni cu 600 de lei de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) pentru nişte declaraţii făcute acum aproape 4 ani, în Slovenia. Şeful statului afirmase în noiembrie 2010 că “obiectivul cultural al romilor nomazi este să circule din loc în loc” şi că interzicerea acestui drept “ar însemna distrugerea unui pilon cultural”, recunoscând că mulţi dintre aceştia, “în mod tradiţional, trăiesc din ce fură”.

“Trebuie să spun un lucru esenţial – foarte mulţi politicieni importanţi fac o confuzie legată de romi. Nu putem vorbi despre toţi romii. Cei pe care îi vedem umblând prin Europa sunt romi nomazi care provin din România şi din alte ţări ale UE. Obiectivul lor cultural e să circule din loc în loc. România are peste un milion de romi integraţi, sunt parte a societăţii româneşti. Ceea ce nu am reuşit e legat de integrarea romilor nomazi. Aici trebuie să ne punem noi, nu numai filosofic, ci şi în mod practic întrebarea: vorbim despre integrare sau despre asimilare? A le interzice mişcarea înseamnă a le distruge unul dintre pilonii culturali ai romilor nomazi”, a declarat Traian Băsescu, la Ljubljana. El a adaugat ca una dintre probleme integrării ţiganilor nomazi este asigurarea educaţiei pentru copii, dar şi faptul că mulţi dintre aceştia “trăiesc din ce fură”.

Amenda a fost dată atât de târziu, întrucât, după cum a explicat președintele CNCD, Traian Băsescu a făcut declrațiile controversate pe teritoriul altei țări. Sancţiunea a venit în urma unei plângeri depuse de organizaţia Romani CRISS împotriva lui Traian Băsescu.

CNCD este o agenţie a Guvernului României formată în 2001 şi rolul său oficial este combaterea şi sancţionarea discriminării de toate formele din România, inclusiv pe bază de etnie, naţionalitate, vârstă, religie, sex, orientare sexuală, statut HIV, statut social, etc. Cu toate acestea CNDC s-a remarcat în general prin impunerea unei dictaturi a corectitudinii politice în spaţiul public, neavând poziţii energice şi împotriva discriminării românilor din Covasna şi Harghita sau a discriminării pozitive a ţiganilor în defavoarea populaţiei majoritare când vine vorba de locrurile speciale din instituţiile de învăţământ. Sursa: FrontPress.ro 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.