Tragedie in sportul romanesc. A MURIT o LEGENDA care a scris istorie sub tricolor

Lumea sportului din România este în doliu. Un nume uriaş din rugby-ul românesc s-a stins din viaţă la vârsta de 92 de ani. Legendarul Alexandru Teofilovici a încetat din viaţă. Acesta a făcut parte din echipa care a bătut Franţa, una dintre victoriile de referinţă din istoria sportului cu balonul oval din ţara noastră.

Tragedia imensă în sportul românesc. S-a stins o adevărată legendă. Este vorba despre fostul jucător şi antrenor al echipei naţionale a României, Alexandru Teofilovici.

Doliu uriaş în România
Teofilovici a fost component al selecţionatei “tricolore” care reuşea prima victorie în faţa Franţei pe 5 iunie 1960. Acesta a decedat la vârsta de 92 de ani, anunţă Federaţia Română de Rugby pe site-ul său oficial.

“Unul dintre jucătorii emblematici ai rugbyului românesc din anii ’60, Alexandru Teofilovici, s-a stins din viaţă, la vârsta de 92 de ani.

Acesta se mutase în Canada din 1972, acolo fiind profesor de educaţie fizică. A făcut parte dintr-o generaţie de excepţie a Ovalului autohton, printre care îi amintim pe Viorel Morariu, Radu Demian, Valeriu Irimescu, Mihai Wusec, Mircea Rusu, Alexandru Penciu. Teofilovici, care evolua pe postul de pilier, a fost component al echipei care învingea în 5 iunie 1960 pentru prima dată Franţa, 11-5, pe stadionul 23 August din Bucureşti.

Federaţia Română de Rugby transmite condoleanţe familiei îndurerate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, se menţionează pe site-ul FRR.

Teofilovici a scris istorie la Steaua
Originar din Bucureşti, Alexandru Teofilovici a practicat la început luptele, iar apoi trecut la rugby, unde a cunoscut consacrarea pe postul de pilier la clubul CCA (Steaua). De-a lungul evoluţiei la echipa militară a cucerit trei titluri de campion naţional şi 5 Cupe ale României.

O perioadă scurtă a jucat şi pentru echipa Constructorul Bucureşti, pe care a şi antrenat-o. El a debutat pentru echipa naţională a României pe 19 mai 1957, la celebrul meci cu Franţa, pierdut cu 15-18, care a făcut record mondial de asistenţă la o partidă de rugby, 90.000 de spectatori fiind prezenţi pe Stadionul 23 August.

Teofilovici a adunat 22 de selecţii la prima reprezentativă, 6 dintre acestea fiind împotriva “cocoşilor” şi a câştigat de două ori Campionatul European FIRA. Datorită puterii sale fizice impresionante, porecla lui era Tacu (băţul de la biliard) pentru că nu-l putea mişca nimeni în grămadă.

Teofilovici a fost şi selecţioner al României
După ce şi-a încheiat cariera ca jucător, acesta a continuat să fie alături de rugby, îmbrăţişând cariera de antrenor, fiind atât antrenor al echipei naţionale, cât şi antrenor federal în cadrul Federaţiei Române de Rugby, în perioada 1970-1972.

Sursa: capital.ro

Canal Telegram Romanesc

Susține Nationalisti.ro printr-o donație