Tragedia nationala a Romaniei

M-am uitat la discutiile despre buget. Si mi-am amintit de ce cred ca in Romania se desfasoara, sub ochii nostri, o tragedie continua. A devenit un cliseu, stiu. Dar e atat mai mare cu cat ar putea fi evitata.

E o tragedie despre bani. Pentru fiecare zece mii de euro risipit aiurea de cine stie ce directoras stupid pus pe criterii politice, cate un om moare in spital pentru ca nu sunt medicamente. Pentru fiecare milion de euro pe care il fura vreun baron local, poate 100 de copii renunta la scoala din lipsa de conditii, mijloace de transport, bani de carti. Pentru fiecare zece milioane aruncate pe fereastra pentru autostrazi niciodata terminate, suntem jupuiti prin taxe si impozite suplimentare.

Despre asta e vorba. Am vazut discutiile pe marginea bugetului, despre cum se pierd banii statului, cum se irosesc si asa mai departe. Cum de nu sunt. Bun, bine, interesant.

Dar adevarata discutie nu e despre asta. E despre cum se impart. Tot sistemul administratiei din Romania e construit in jurul “partidelor de administratie”, partidele de prada. Ai caror lideri sunt sustinuti de primari, presedinti de CJ si afaceristi. Toti beneficiaza cand “omul lor” ajunge la putere si le da bani de la buget, intr-o forma sau alta. Bani care sunt luati din alta parte, evident.

Citiți și:  ROMÂNIA ESTE CONDUSĂ DE EVREI (VIDEO)

“Nu sunt bani, de unde sa dam mai mult?”, iti va spune orice premier sau ministru al Finantelor (sau Bugetului). O, ba da! Bani sunt. Foarte multi. In Romania sunt foarte-foarte multi bani la stat, repet. Doar ca sunt cheltuiti intr-un mod groaznic. Oribil. Revoltator, pentru cei care cunosc.

Noi vedem ca nu-stiu-ce masini mai vor sa cumpere parlamentarii, dar asta e doar varful varfului aisbergului. Aproape fiecare institutie de stat “sparge” bani aiurea. Nici n-ar avea cum altfel. Pai exista alta solutie pentru a multumi oamenii de partid? Nu trebuie fiecare sa traiasca, sa faca banul “gros”? Toti, toti, toti. Poate ati crezut gargara USL ca vin la putere si “opresc robinetul”. De unde… au dat drumul robinetului mai tare decat PDL, ca doar erau flamanzi, dupa atatia ani de asteptare. Au mai si dat liber la contracte cu dedicatie, eliminand licitatiile dintr-o multime de cazuri.

Citiți și:  Un neamț îndrăgostit de România s-a mutat la noi și s-a botezat ortodox. Thomas Sieber: Tineretul din Germania este extrem de stricat, foarte mulți au boli psihice și consumă droguri. În Germania, credința este ridiculizată

Ma intreb de ce nu ies oamenii in strada pentru asa ceva, dar pot iesi, laudabil, pentru Rosia Montana.

Va intrebati de ce nu insista principalul partid de opozitie, PDL, pe tema asta, de ce nu propune o schimbare radicala? Nu stiu, poate pentru ca si ei au facut la fel. De ce nu insista, in schimb, partide nou-aparute, precum Miscarea Populara si Forta Civica? Aici stiu – din lipsa instinctului politic.

Inchei asa cum am inceput – amintiti-va ca pentru fiecare suma de bani cheltuiti aiurea un om moare din lipsa de bani pentru medicamente. De Lucian Lumezeanu – Ziare.com

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.