Tragedia momentului! A murit din cauza coronavirusului. Doliu uriaș

Este doliu în lumea artei după ce un important director de muzeu a murit din cauza coronavirusului combinat cu o afecțiune cardiovasculară. A fost unul dintre ei care s-au luptat pentru a promova arta modernă.

Irina Antonova, care a deţinut funcţia de director al Muzeului Puşkin din Moscova între anii 1961 şi 2013 şi care s-a luptat întreaga viaţă pentru a promova în Rusia arta modernă şi pictorii impresionişti respinşi de Stalin, a murit în urma infectării cu noul coronavirus, a anunţat marţi muzeul, citat de AFP.

„A avut un diagnostic combinat, infecţie cu coronavirus şi o afecţiune cardiovasculară”, a indicat agenţiilor de presă ruseşti Muzeul Puşkin, adăugând că Antonova, în vârstă de 98 de ani, a trecut în nefiinţă luni.

„Este o veste tristă şi neaşteptată – tocmai ieşise din spital unde stătuse câteva zile”, a declarat pentru AFP Viktoria Markova, care care conduce departamentul de cercetare al muzeului.

„Vladimir Putin a transmis sincere condoleanţe”, a indicat într-un comunicat Kremlinul, purtătorul de cuvânt al acestuia, Dmitri Peskov, precizând că „Vladimir Putin a cunoscut-o foarte bine” şi „i-a apreciat cunoştinţele aprofundate”.

Povestea Irinei Antonova
Născută la 20 martie 1922 la Moscova, Irina Antonova s-a angajat la Muzeul Puşkin în 1945 şi a fost numită director în 1961 printr-un decret al liderului sovietic Nikita Hruşciov.

În cursul activităţii sale în fruntea muzeului, ea le-a făcut cunoştinţă ruşilor cu prietenul său Marc Chagall şi a adus la lumină pictorii impresionişti dispreţuiţi de Stalin, conferind muzeului reputaţia de insulă a libertăţii culturale în URSS şi transformându-l în cel mai important din capitala Rusiei, cu Galeria Tretiakov.

Această femeie autoritară, care vorbea franceza perfect, a organizat expoziţia „Gioconda” la Moscova, în 1974, ultima dată când această lucrare a fost expusă în afara Franţei, notează AFP.

Expozitii dedicate artiștilor celebri
Deosebit de respectată în lumea muzeelor, Antonova a reuşit de asemenea să organizeze expoziţii dedicate unor artişti celebri precum Picasso, Modigliani sau Caravaggio, împrumutând picturi care rareori părăsesc muzeul original.

Irina Antonova a renunţat la postul său în 2013, în urma unei campanii nereuşite de a reuni la Moscova o colecţie de 600 de tablouri impresioniste, dintre care unele se află în prezent la Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, o idee care nu s-a bucurat de susţinere în fostă capitală imperială.

După ce a renunţat la postul de director, Irina Antonova a deţinut funcţia de preşedinte onorific al muzeului.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *