ISTORIE

Tragedia lui Tudor Vladimirescu: Florica – sora lui Iancu Jianu – i-a fost răpită și violată în noaptea logodneii!!! ”I-a murit în brațe, de la șoc!”

tvt

Deși nu a fost niciodată căsătorit, Tudor Vladimirescu, conducătorul Revoluției de la 1821, a avut două mari iubiri: Elena Glogoveanu, fiică de ban, decedată de tuberculoză pulmonară, și Florica, sora vestitului căpitan de panduri, Iancu Jianu. Acesta din urmă a fost răpită și violată de Guvernatorul Olteniei, serdarul Stoica, chiar în noaptea logodnei, decedând mai apoi. Vladimirescu l-a ucis pe acesta chiar pe mormântul fetei…

Născut pre la 1780, în Vladimir, Țara Românească, Tudor prinse a învăța, pe la 12-13 ani, carte, precum și limba cea grecească, la curțile boierului Ioniță Glogoveanu. A intrat la panduri – armată cu obligații semipermanente, apoi s-a apropiat de fiul acestuia, Nicolae, care s-a căsătorit cu Elena, fata banului Costache Ghica. Pentru că era bolnavă, femeia a fost trimisă în Rusia, la tratament. Tudor a avut sarcina de a o proteja. Căpitanul – ”om de statură mai mult înalt decât de mijloc, talia bine proporționată, fața blondă, mustața galbenă, părul castaniu, nici prea durduliu, nici slab”, s-a îndrăgostit de Elena, un suflet superb, cult. Se spune că Maxincuța, copilul apărut, ar fi fost al lui Tudor, atât de tare era asemănarea cu acesta.

Își înșela și soțul, și amantul

Dar problemele au început să apară rapid. Elena își înșela soțul, dar și pe Tudor, cu caimacamul Craiovei. Pandurul prinse niște scrisori de dragoste, fu nevoit a se retrage în insula Ada-Kaleh, pentru a scăpa de potera caimacamului. Femeia – bolnavă de tuberculoză pulmonară, ftizie, avea să se stingă pe 17 mai 1814, deși fusese trimisă, la Viena, la un reputat specialist.

Tudor reușește să treacă peste dramă. Se îndrăgostește de Florica, sora vestitului haiduc și căpitan de panduri, Iancu Jianu (1787 – 1842). După trecerea la cele veșnice a Elenei, Vladimirescu se retrage la moșiile de la Cerneți. Se ocupă cu negoț, vede ce s-a ales de contestațiile sale adresate domnitorilor din Țara Românească. Iese puțin, merge doar la prietenii apropiați. În 1819 se găsește cu sora cea mai mică a lui Jianu. ”Amândoi luptaseră cu Turcia, amândoi nutreau aceleași speranțe într-o țară liberă și civilizată”, scrie Anton Caragea.

”De câte ori era primit în casa Jienilor, Vladimirescu se înmuia, devenea mai blând și privea spre furiș spre sora cea mai mică a vestitului haiduc, Florica. Dacă în alte familii Vladimirescu refuza să stea jos, ca să nu trebuiască să se scoale înaintea ciocoilor, și privea aspru, cu ochi de tăciune, pe care puțină lume îi putea suporta, în casa Jienilor el era un adevărat mielușel”. Primește acceptul lui Iancu Jianu și se logodește cu Florica la Mănăstirea Surpatele, din Vâlcea, ctitoria doamnei Marica Brâncoveanu. Este momentul în care pleacă la drum o nouă dramă. Tudor începuse pregătirile de nuntă şi renunţase să mai fie atât de prevăzător. Astfel, paza a fost slăbită. În aceste condiţii, cârc-serdarul Stoica, guvernatorul Olteniei, un duşman al pandurului, a decis să se răzbune într-un mod cumplit. „Guvernatorul Olteniei a decis să strice petrecerea celor două familii şi să dea o palmă «câinelui de Vladimirescu», cum îi spunea el. Fără să ştie ce-l aşteaptă, Tudor se pregătea de nuntă şi renunţase la obişnuitele sale gărzi înarmate. Astfel, în noaptea logodnei, Florica a fost răpită şi violată de monstruosul serdar. A fost găsită câteva zile mai târziu, murind în braţele logodnicului său din cauza şocului cumplit pe care l-a suferit“, mai arată istoricul Anton Caragea.

E înmormântată, cu jale, de către Tudor și de fratele ei, chiar acolo, în cimitirul mănăstirii unde avusese loc logodna. Cei doi îl atrag, apoi, pe fanariot, prin vicleșug, la mormânt și-l ucid fix la locul de îngropăciune. Tudor i-a spus lui Jianu că el de acum nu mai are altă iubire decât ţara, că nu-i este dat să aibă altă soţie şi copii ca unui om normal şi că a îmbrăcat cămaşa morţii pentru ţară”. Peste numai șase luni, avea să pornească Revoluția. În iunie 1821, conducătorii eteriștilor au pus la cale un complot pentru a-l îndepărta. Ridicat prin trădare, de la Golești, avea să fie ucis la Târgoviște, la doar 41 de ani…

Sursă: ”Doamne și domnițe, jupânițe și amante ale domnitorilor români”, Cornel Bârsan

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți, prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

paypal donate button 1

Lasă un răspuns

Back to top button

Ne confruntăm cu CENZURA pe Facebook. Dacă dorești să ne susții, orice DONAȚIE este binevenită.

X

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.