TOTUL DESPRE FAKE NEWS

Fake news sunt o invenție pentru a privatiza cenzura. Era nasoală cenzura de stat, dar stați să vedeți cum e să te cenzureze Facebook sau Google sau firma de cablu la care ești abonat după criteriile lor obscure.

Elitele liberale iubesc termenul „fake news” pentru că le explică, cred ei, propria impotență politică.

În timp ce se ridică valuri xenofobe, ultranaționaliste, fasciste pe față chiar, ei chiar cred că totul e de la faptul că niște ruși sau niște oameni răi, în general, cumpără reclamă pe Facebook și ne fut feng shui-ul.

Sunt ăia care îți vor explica, de exemplu, că o temă banală precum dublul standard în supermarket-uri e o conspirație rusă, nu e o problemă reală certificată chiar de Comisia Europeană.

Citiți și:  Logică evreiască: Polițistul care a amendat-o pe Maia Morgenstern e de vină că aceasta circula cu ITP-ul la mașină expirat fiindcă nu purta mască!

Fenomenul fake-news în varianta brută există de când lumea sau, în orice caz, de când a apărut tiparul (primele cărți populare, după măreața invenție a lui Gutenberg, au cuprins manuale de vânat vrăjitoare, fanatisme religioase etc.) și te poți apăra de el prin educație.

Fake-news acum sunt o armă politică foarte la modă prin care democrații cred că pot apăra democrația subcontractând cenzura unor neni proprietari de megacorporații.

Să mai urli împotriva cenzurii de stat îți dădea măcar șansa unei aure de disident. Să te văd cum urli împotriva unei cenzuri care îți taie chiar mediul de expresie. Probabil așa va reapărea literatura de sertar.

Citiți și:  Un Rabin declară: Coronavirusul va dispărea doar după ce se va construi Al Treilea Templu

Costi Rogozanu

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile