Toți șoferii sunt vizați! Se schimbă evaluările psihologice pentru obținerea permisului

Toți șoferii trebuie să știe acest lucru! Ministerul Transporturilor vrea să schimbe evaluările psihologice pentru obținerea permisului.

Totul este prevăzut într-un proiect pus în dezabatere publică pe pagina ministerului.

Oficialii susţin că nu există reglementări specifice privind stabilirea condiţiilor pe care au obligaţia să le îndeplinească furnizorii de servicii pentru a efectua evaluarea psihologică a persoanelor, în vederea obţinerii permisului de conducere pentru autovehicule, tractoare agricole sau forestiere şi tramvaie. Mai exact, firmele sau cabinetele individuale, medicii care acordă aceste avize vor fi reevaluaţi după alte criterii, iar şoferii examinaţi vor trece prin alte probe pentru a obţine acest aviz psihologic.

Potrivit proiectului, “obiectivele definirii acestor reglementări sunt date de necesitatea creşterii calităţii examinării psihologice a personalului din siguranţa transporturilor şi depistarea precoce a afecţiunilor psihologice incompatibile cu funcţiile pentru conducerea de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere şi tramvaie”.

Stabilirea condiţiilor de efectuare a evaluării psihologice a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere pentru autovehicule, tractoare agricole sau forestiere şi tramvaie, denumit în continuare permis de conducere

“Art. 1. – (1) În contextul prezentelor norme, evaluarea psihologică specifică obţinerii permisului de conducere defineşte demersul de cunoaştere, prin mijloace de investigare adecvate, realizat de către un psiholog cu drept de liberă practică în specialitatea psihologia transporturilor, denumit în continuare psiholog, cu scopul identificării factorilor psihologici specifici activităţii de conducere a autovehiculelor şi tramvaielor, relevanţi pentru obţinerea sau prelungirea permisului de conducere, inclusiv pentru intervenţiile psihologice.

(2) Consilierea psihologică specifică obţinerii permisului de conducere reprezintă intervenţia specializată, realizată de către un psiholog cu drept de liberă practică specializat în consilierea psihologică specifică siguranţei rutiere care este atestat şi în specialitatea psihologia transporturilor, cu scopul de a controla factorii psihologici critici identificaţi, relevanţi în siguranţa rutieră.

Art. 3.- Evaluarea psihologică prevăzută la art. 1 alin. (1), se efectuează obligatoriu înaintea înscrierii la şcoala de şoferi în vederea obţinerii permisului de conducere sau pentru obţinerea de noi categorii.

Art. 4. – (1) Evaluarea psihologică prevăzută la art. 1 alin. (1), se finalizează cu următoarele documente:

a) aviz psihologic apt;

b) aviz psihologic inapt

c) aviz psihologic apt cu restricţii

d) aviz psihologic cu recomandarea: parcurgerea unui program de consiliere psihologică specifică siguranţei rutiere.

(3) Documentul prevăzut la alin (1) lit. a) face parte din dosarul de şcolarizare al candidatului şi este obligatoriu pentru înscrierea candidatului la şcoala de şoferi.

(4) Documentul prevăzut la alin (1) lit. c) este un document cu valabilitate provizorie şi nu poate fi folosit la înscrierea candidatului la şcoala de şoferi.

(9) În cazul avizelor de INAPT sau APT CU RESTRICȚII, se vor menţiona posibilitatea de contestaţie, termenul de efectuare a acesteia, precum şi locul unde se va depune contestaţia”.

Conform actului normativ, psihologii atestaţi vor avea 3 ani de drept de liberă practică, apoi se reface dosarul de atestare. Tariful prevăzut pentru eliberarea autorizaţiei este de 1200 lei, iar taxa anuală a autorizaţiei este de 700 lei.

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

LASA UN COMENTARIU