Toţi fumătorii vor fi consternaţi să afle asta! De unde provin de fapt ţigările pe care le fumează

Sectorul tutunului se confruntă cu una din cele mai grave probleme, din cauza căreia se pierd mulţi bani la bugetul de stat, sectorul tutunului fiind al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier.

Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut uşor în noiembrie 2018, la 15,4% din totalul consumului (cu 0,1 puncte procentuale mai mult faţă de septembrie 2018), iar în nord-est, piaţa neagră depăşeşte 40%, ceea ce înseamnă că aproape jumătate din ţigări sunt de contrabandă.

Media anuală a comerţului ilegal cu ţigarete în 2018 este de 16,3%, faţă de 16% în 2017.

Producătorii de ţigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare adoptarea unei Strategii naţionale de combatere a comerţului ilegal cu ţigarete, pe modelul celei elaborate în 2011, precum şi mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, le solicită de ani de zile. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunii de contrabandă cu ţigarete, este necesară intensificarea operaţiunilor la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria şi Bulgaria, locurile de acces pentru produsele „cheap whites”, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară aproape nestingherit în zona de competenţă a acestora – pieţe, oboare, staţii de metrou.

„Regiunea nord-est se află în luna noiembrie 2018 în creştere accelerată a contrabandei, cu 7,6 p.p. faţă de septembrie, ajungând la 41,1%. Un reviriment negativ semnificativ, de 4,9 p.p. se înregistrează şi în sud-vest, unde studiul precedent notase cea mai importantă scădere. Pe de altă parte, în zona Bucureşti, se înregistrează o scădere consistentă de aproape 6 p.p., iar în vest, cu 5,7.p.p. până la 20,4%. Din punct de vedere al provenienţei, „cheap whites” (ţigarete no-name, produse legal sau ilegal şi destinate pieţei negre) continuă să fie principala sursă, cu aproape 60%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova se află în creştere (cu 5,6 p.p. până la 27,2%), iar Ucraina şi Serbia rămân relativ constante”, a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.

Reprezentanţii producătorului de tutun British American Tobacco spun că, în condiţiile în care contrabanda a crescut în ultimul an, sunt surprinşi de decizia Guvernului României de a taxa suplimentar industria legală şi consumatorii corecţi prin introducerea celei mai mari creşteri a accizei la ţigarete din 2010 încoace.

„Riscăm să ajungem într-o situaţie de prohibiţie dictată de preţ, în care tot mai mulţi români se vor îndrepta către piaţa neagră, unde produsele costă mai puţin de jumătate. Decizia de a creşte valoarea accizelor peste nivelul cerut de reglementările europene este cu atât mai neaşteptată cu cât românii plătesc deja cele mai mari preţuri pentru ţigări din Uniunea Europeană, raportat la puterea de cumpărare. Putem doar spera ca această decizie a Guvernului de a obţine rapid fonduri suplimentare să fie dublată de măsuri ferme împotriva contrabandei, în caz contrar fiind periclitate nu doar industria şi încasările statului ci, îndeosebi, comunităţile cele mai expuse traficului ilicit”, a declarat Ileana Dumitru, director Juridic şi Relaţii Publice, British American Tobacco.

La rândul lor, reprezentanţii JTI Romania spun că majorarea accizelor anunţată de ministrul Finanţelor pentru 1 ianuarie este mai mare decât necesarul pentru ajustarea la cerinţele Directivei Europene.

„Pentru că politica fiscală se face impulsiv, fără analiză de impact şi fără un plan coerent de combatere a efectelor negative, există riscul real să asistam la un reviriment spectaculos al contrabandei şi la un impact semnificativ asupra inflaţiei. În ultimii opt ani, creşterea accizelor a fost moderată: 2-3 euro, în aprilie. Creşterea accizelor anunţată de ministrul Finanţelor pentru 1 ianuarie este mai mare decât necesarul pentru ajustarea la cerinţele Directivei Europene. Practic, acciza se măreşte într-un interval de 12 luni cu 10 euro per total (în aprilie 2018 şi în ianuarie 2019), ceea ce nu s-a mai întâmplat din ianuarie 2010, când contrabanda a explodat, ajungând la peste 36% şi devenind cel mai important jucător de pe piaţă. Statul a înregistrat atunci pierderi anualizate la buget de un miliard de euro, iar producătorii legali au fost impactaţi semnificativ. Și în cazul de faţă, ceea ce se ia pe mere din creşterea bruscă şi nejustificat de mare a accizei, se va da pe pere prin pierderile cauzate de expansiunea contrabandei”, a declarat Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.

Potrivit Imperial Tobacco Romania, creşterea contrabandei în noiembrie 2018 are loc în condiţiile în care autorităţile de aplicare a legii au continuat să realizeze capturi importante, în condiţii dificile: „peste 40.000 pachete depistate de IPJ Galaţi, aproape două milioane de ţigarete confiscate şi un grup infracţional destructurat de poliţiştii din Iaşi, două tiruri cu mii de baxuri de ţigarete oprite în Vama Siret. Sunt câteva exemple, care ilustrează eforturile depuse de autorităţile de aplicare a legii în absenţa scanerelor şi echipamentelor de ultimă generaţie. Aceste acţiuni trebuie să fie intensificate în 2019, an în care contrabanda poate deveni o problemă naţională, din cauza creşterilor de accize planificate pentru începutul lunii ianuarie”, a declarat Valentin Canura, sales development manager la Imperial Tobacco Romania.

În plus, ANAF arată că unul dintre obiectivele prioritare ale Vămii Române este combaterea traficului ilicit cu ţigarete şi produse din tutun, dat fiind că pierderile produse bugetului de stat sunt majore.

„Ca urmare, acţiunile noastre au continuat şi pe parcursul anului 2018, cu rezultate foarte bune. Astfel, în primele 11 luni ale anului, echipele de supraveghere şi control vamal au confiscat peste 45 de milioane de ţigarete. Acţiunile concertate ale structurilor vamale de supraveghere şi control de la nivel central, regional şi local vor continua şi pe parcursul anului 2019, având la bază şi o Strategie a autorităţii vamale în domeniul prevenirii şi combaterii traficului ilicit cu tigarete şi produse din tutun 2018-2020, care defineşte planul de activitate şi principalele direcţii ale autorităţii vamale din România pentru următorii doi ani. Totodată, doresc să evidenţiez şi să salut faptul că este pentru prima dată în ultimii patru ani când nivelul pieţei ilicite scade la final de an faţă de nivelul înregistrat la începutul anului.” , a declarat vicepreşedintele ANAF, Bogdan Lari Mihei.

Mai mult, contrabanda cu ţigarete reprezintă una dintre principalele manifestări ale criminalităţii organizate la frontiera ţării.

„Mijloacele şi metodele folosite de grupările specializate în transportul peste frontieră şi comercializarea ţigaretelor de contrabandă sunt diversificate, particularizate şi adaptate permanent, atât în funcţie de măsurile adoptate de autorităţi, cât şi de condiţiile concrete de derulare a operaţiunilor. Cea mai mare captură din acest an a poliţiştilor de frontieră s-a înregistrat la Punctul de Trecere a Frontierei Siret – ITPF Sighetu Marmaţiei, unde au fost descoperite în două camioane aproximativ 1.000.000 de pachete cu ţigări. Măsurile ferme întreprinse împreună cu celelalte autorităţi cu atribuţii pe linia prevenirii şi combaterii contrabandei şi traficului ilicit de ţigări, dar şi cu autorităţile similare din statele vecine vor continua şi în anul 2019”, a declarat comisar şef de poliţie Adrian Popescu, împuternicit inspector general al Poliţiei de Frontieră Române.

Urmăriți acest site pe Telegram și pe Google News

Susține Nationalisti.ro printr-o donație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *