Top plante de gradina preferate ale romanilor

plante-spatii-verzi

Fie ca aleg sa-si amenajeze gradina pe cont propriu sau apeleaza la o firma specializata, romanii au inceput sa puna tot mai mare pret pe spatiul verde din jurul casei.

Conceptul unei gradini frumoase difera foarte mult de la un proprietar de spatiu verde la altul, astfel nu putem vorbi inca de linii generale sau tendinte in amenajarea gradinilor. Daca in cele mai multe gradini amenajarea consta in cativa pomi fructiferi, cativa brazi sau Thuja, trandafiri si flori perene sau anuale, exista tot mai multi proprietari care ofera la fel de multa atentie spatiului exterior cat si celui interior si amenajarii locuintei.

Atunci cand apelam la profesionisti si contactam o firma de amenajari spatii verzi, etapele de amenajare sunt urmatoarele: stabilirea bugetului si alegerea unui stil de amenajare al gradinii, proiectarea spatiului verde si a unui sistem de irigatii, alegerea grupurilor de plante si a tipului de gazon, implementarea proiectului prin efecuarea propriu zisa a lucrarilor, stabilirea unui plan de intretinere.

Proprietarii cu bugete mai mici preferea insa sa construiasca gradina pas cu pus, executand pe cont propriu lucrarile si achizitionand pantele treptat.

DreamGardens, un magazin specializat in vanzarea plantelor ornamentale cu experienta de peste 10 ani pe piata romaneasca, impartaseste cateva dintre preferintele romanilor in materie de plante de gradina.

Astfel, printre cele mai populare si dorite specii de plante ornamentale avem: Brad Argintiu, Molid Argintiu, Thuja, Buxus, Pin, apartinand rasinoaselor, si Tei, Acer si Platan dintre speciile de foioase, urmate de trandafiri si plante ce infloresc abundent, colorat, parfumat.

In topul preferintelor se afla Bradul Arginitu, care de cele mai multe ori se refera defapt la Molidul Argintiu, deoarece, cei care nu sunt de specialitate, nu fac diferenta intre cele doua specii, insa cauta un exemplar cat mai alb-argintiu, acesta fiind Molidul.

brad-argintiu

Exista o gama variata de specii si altoiuri argintii de Molid, foarte decorative, care se adapteaza si cresc foarte bine in solurile noastre: Picea Pungens Hoopsii( Molid Argintiu – cel mai argintiu dintre specii), Picea Pungens Bialobok( Molid Auriu), Picea Glauca Globosa( Molid Argintiu Globular), Picea Glauca Conica ( Molid Conic Compact).

Totodata, sunt din ce in ce mai cautate speciile si altoiurile de Brad Argintiu, acestea fiind foarte apreciate de cunoscatori si mai putin comune: Abies Concolor (Brad Argintiu cu ace lungi, delicate) , Abies Lasiocarpa( Brad Argintiu compact, cu forma perfecta), Abies Procera Galuca ( Brad Argintiu cu forma dezordonata, aparte), Abies Koreana( Brad cu acele arcuite).

Indiferent de preferinte si speciile de plante alese, esential este ca plantarea lor sa se faca in mod corect, respectand nevoile specifice fiecarei specii, ritmul de crestere si dimensiunea lor la maturitate, perioadele potrivite pentru plantare. Cu intretinerea potrivita, vom avea in gradina plante frumoase si sanatoase.

Plantele crescute in ghiveci( care nu au avut radacinile sectionate), pot fi plantate in orice perioada a anului. Aceste plante isi continua ritmul normal de crestere, sansele de prindere fiind maxime. Plantele la balot sau cu radacini nude, este necesar sa fie plantate in afara perioadei de vegetatie, primavara devreme sau toamna taziu.

Urmăriți acest site pe Telegram și pe Google News

Susține Nationalisti.ro printr-o donație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *