Top 5 amenințări în pușcării | VIATA DUPA GRATII

celula-detinuti

Deținuții au un arsenal complex cu care își amenință dușmanii. Pentru o agresiune gravă, un condamnat riscă cel mult izolarea temporară în carceră.

În lumea dură a pușcăriilor sunt cinci categorii de condamnați care sunt agresați violent de clanurile de după gratii. De altfel, 122 de deținuți au murit, în 2014, în închisori, conform datelor oferite de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP). De obicei, țintele agresiunilor sunt:

● pârâcioșii – cei care reclamă la gardieni diverse abateri;

● cei care au bani și nu au protecție;

● pedofilii sau violatorii;

● vechi dușmani din libertate;

● condamnații-ținte, care sunt agresați la ordinele unui șef de clan de după gratii.

Cu excepția unor asasinate comandate, amenințările cel mai des întâlnite între deținuții fac referire la următoarele metode:

1. SERINGA CU HIV. Deși procedeul rămâne de cele mai multe ori doar o amenințare, în practică presupune înțeparea victimei cu o seringă folosită de o persoană seropozitivă. Seringa este de obicei a unui dependent de droguri.

2. NEBUNUL DIN SECȚIE. Pe scurt, victima este amenințată că va fi înjunghiată de către un deținut care suferă de tulburări psihice. Agresorul riscă doar să fie mutat la Penitenciarul Târgu Ocna, destinat persoanelor cu astfel de probleme.

Citiți și:  Ioana Băsescu, cu un picior în pușcărie!

3. SPARTUL DINȚILOR DE BARELE PATULUI. Această metodă este aplicată de obicei pedofililor și violatorilor. Dinții sunt sparți de barele de la pat. „Și noi avem copiii și femei care sunt acasă, singuri/singure. Nu ne place să ne gândim că ele pot fi victimele unui violator. Așa că aceștia sunt pedepsiți și în pușcării”, ne explică Fane, deținut la Giurgiu.

4. ȚINUTUL ÎN ȘTREANG. Victima este ținută într-un ștreang improvizat, din lenjerie sau haine, care este legat de barele de metal ale paturilor de sus sau de țevile din grupurile sanitare. Uneori, victima este eliberată prea târziu și amenințarea se transformă în crimă. În pușcăriile din Galați, Colibași, Arad – și nu numai – au fost găsiți deținuți spânzurați.

5. BĂTAIA ÎN GRUP. Deținutul este bătut crunt de un grup de condamnați. Din totalul celor 122 decese înregistrate după gratii în 2014, ANP susține că doar 16 persoane au murit din alte cauze decât cele medicale. Unul din cazurile de agresiune este cel al procurorului suspendat Vasile Șelaru, fost la Parchetul Tribunalului Vaslui, care a fost agresat în Penitenciarul Iași. Arestat preventiv pentru corupție, magistratul a fost bătut de un deținut care fusese anchetat de procuror.

Citiți și:  Adriana Stoicescu, Magistrat: Am scris pentru că îmi iubesc al naibii de mult țara și pentru că știu că sunt mulți cei ca mine

Sancțiuni blânde pentru agresori

În cazul unui astfel de incident, deținutul-agresor riscă, în primul rând, deschiderea unui nou dosar penal și a unei condamnări suplimentare. Administrația Națională a Penitenciarelor a explicat că există în legislație o scară de trei pedepse care se pot aplica:

a) suspendarea dreptului de a primi și de a cumpăra bunuri, cu excepția celor necesare pentru igiena individuală sau exercitarea drepturilor la apărare, pe o perioadă de cel mult două luni;

b) suspendarea dreptului de a primi vizite, pe o perioadă de cel mult trei luni;

c) izolarea. Această din urmă măsură prevede introducerea deținutului într-o carceră. –  Sursa: EVZ

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *