Top 10 cei mai bogați politicieni din România

Declarațiile de avere ale politicienilor scot la iveală faptul că politicienii României sunt putrezi de bogați. Conform declarațiilor de avere ale politicienilor, cei mai bogați parlamentari au cumulat împreună aproximativ 87 de milioane de euro, incluzând aici venitur, investiții și obiecte și bijuterii valoroase.

Top 10 parlamentari cu economii şi investiţii de peste jumătate de milion de euro, arată o analiză Europa Liberă bazată pe cele mai recente declaraţii de avere.

Cei zece parlamentari care deţin cei mai mulţi bani în conturi bancare şi în investiţii, fie ele acţiuni la companii sau fonduri de investiţii şi de pensii, cumulează nu mai puţin de 35 de milioane de euro. Adică peste 60% din totalul deţinut la acest capitol de toţi cei 465 de parlamentari la un loc – aproape 56 de milioane de euro.

1. Ana Birchall – PSD: 23,4 milioane euro. Social-democraţii conduc

Vicepremier pe probleme de parteneriate strategice şi vicepreşedinte al PSD, deputata deţine investiţii de tip „securities”, în companii din străinătate, estimate la 23 de milioane de euro. În plus, Birchall mai deţine în conturi, în fonduri de investiţii sau alte produse financiare, peste 400.000 de euro.

2. Remus Borza – Independent: 3,32 milioane euro

Deputatul plecat din ALDE are acţiuni în valoare de aproximativ 3,3 milioane de euro la Polisano Pharmaceuticals, firmă unde deţine 11,4% din acţiuni, precum şi la Poiana Ciucaş S.A., unde este asociat cu 20%, alături de compania omului de afaceri Gruia Stoica, Grampet, condamnat cu suspendare pentru corupţie. Restul sumelor deţinute în conturi sunt în jur de 12.000 de euro. Avocat şi specialist în insolvenţe, Borza deţine casa de insolvenţă Euroinsol, care a avut contracte cu mari companii de stat, aflate în pragul falimentului – cele mai notorii fiind Hidroelectrica, Uzinele Reşiţa sau Plafar.

3. Călin Popescu Tăriceanu – ALDE: 3,13 milioane euro

Preşedintele Senatului şi liderul ALDE este unul dintre cei mai bogaţi parlamentari. Tăriceanu deţine peste 2,29 milioane de euro ca profit nerepartizat de la firma sa, Automotive Trading Services, pe care o controlează cu 85%. Tăriceanu mai deţine acţiuni în valoare de aproximativ 98.000 de euro la firmele Automotive Trading Services, Intervam, Sopas (Servicii financiare şi leasing), BRD, Transgaz şi Banca Transilvania.

4. Tit Liviu Brăiloiu – PSD: 1,23 milioane euro

Senatorul PSD este şi el unul dintre cei mai bogaţi parlamentari. El deţinea cash, în conturi, 1,18 milioane euro, la data completării celei mai recente declaraţii de avere. Brăiloiu mai deţine acţiuni la firmele Complex Palas Pelican, din staţiunea Mamaia, la Ospitalitatea Romtour, Montimpex şi National Service Group. Brăiloiu, fost prefect de Constanţa, numit în 2009 în guvernarea PDL-PSD, are afaceri în Spania şi este milionar în euro, conform revistei Capital. În actuala legislatură s-a făcut remarcat în Parlament prin gesturi obscene şi injurii adresate deputatei USR Florina Presadă, dar şi prin ideea de a introduce o lege de „controlare” a postărilor pe Facebook. El este şi parlamentarul care a dat cei mai mulţi bani cu împrumut, peste un milion de euro.

5. Eugen Bejinariu – PSD: 1,05 milioane euro

Deputatul PSD, aflat la al patrulea mandat de parlamentar, deţine aceşti bani cash, în conturi. Bejinariu a fost secretar general al Guvernului, pe vremea lui Adrian Năstase, iar anterior a condus RA-APPS. Bejinariu a scăpat de urmărirea penală, fiind protejat de colegii săi parlamentari, care nu i-au ridicat imunitatea.

6. Damian Florea – PSD: 843.000 euro

Deputatul PSD deţine grosul acestei sume în acţiuni la Fondul Proprietatea (aproximativ 719.000 euro), dar şi din cumpărarea unei creanţe de la altcineva, de pe urma căreia are de recuperat peste 75.000 de euro de la Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor (de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor). Florea a schimbat partidele adesea. A făcut parte din FSN, apoi din PDSR. A trecut apoi la PUR (PC), partidul fondat de omul de afaceri Dan Voiculescu, pe listele căruia a şi intrat în Parlament, în 2004. De atunci, este parlamentar. În 2016, a candidat din partea ALDE, apoi a trecut la PRO (partidul lui Victor Ponta), pentru ca din 2018 să intre în PSD. În anii 90, a fost consilier al miniştrilor de Interne George Dănescu şi Doru Tărăcilă.

7. Viorel Ștefan – PSD: 725.000 euro

Deputatul PSD este vicepremier în cabinetul Dăncilă şi fost ministru de Finanţe. Cea mai mare parte a investiţiilor sale o reprezintă cea din firma TTS, unde deţine aproape 10% din acţiuni, în valoare de peste 3 milioane de lei. Grupul TTS se ocupă cu transporturile de mărfuri pe Dunăre, pe calea ferată şi rutiere. Ștefan mai are acţiuni şi la companiile Navrom-Bac şi Navrom-Rep, din Galaţi, care controlează BAC-ul de traversare a Dunării. De altfel, Ștefan a fost directorul Navrom, în anii 90, pe când compania era de stat.

8. Robert Boroianu – PNL: 719.000 euro

Deputatul liberal de Constanţa deţinea, la data celei mai recente declaraţii de avere (iunie 2018), 39% din acţiunile firmei de mezeluri şi procesare a cărnii Gepeto Impex, din Constanţa. În firmă a mai fost cooptat în 2018 şi preşedintele PNL Constanţa, consilierul judeţean Gheorghe Muhscină, un alt politician implicat în mai multe afaceri.

9. Robert Turcescu – PMP: 680.000 euro

Deputatul deţine sume importante în conturi, depozite bancare, dar şi în fonduri de investiţii de la băncile Erste sau Raiffeisen. Turcescu are de asemenea titluri de stat şi acţiuni la bursă pe companiile OMV Petrom, Romgaz, Transelectrica, Comnord, Oil Terminal, Romcarbon, Transgaz, Banca Transilvania şi Teraplast. Fost jurnalist şi realizator de emisiuni, Turcescu a intrat în politică, după ce a recunoscut că a lucrat în paralel atât ca jurnalist, cât şi ca ofiţer „acoperit” al Direcţiei de Informaţii a Armatei.

10. Cristian Dumitrescu – PSD: 520.000 euro

Senatorul PSD deţine sume importante de bani în conturi, depozite şi fonduri de investiţii sau de pensii private. El este, de asemenea, acţionar la firmele Cicero, Bucovina Tex (firmă de tricotaje şi haine) şi Frazzi. Dumitrescu se află la al şaselea mandat de parlamentar, fiind ales în Parlament încă din 1992. Înainte de 1989, Cristian Dumitrescu declară că a fost jurnalist, iar între 1990 şi 1992, diplomat în MAE, plecat la studii în Franţa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.