TOKES “dezamagit” de declaratiile lui BASESCU despre unguri

Europarlamentarul Laszlo Tokes se declară “dezamăgit” de declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu despre Ungaria, spunând că maghiarii nu erau obişnuiţi “cu astfel de apucături” din partea şefului statului şi că a avut impresia că acesta are cea mai mare empatie faţă de problemele etniei.

Laszlo Tokes a declarat, luni, corespondentului Mediafax că a avut impresia că Traian Băsescu are cea mai mai mare empatie faţă de problema maghiarilor, în special faţă de cea a secuilor din Transilvania, dintre politicienii români.

“Nu este nimic deosebit în ceea ce priveşte retorica antimaghiară în sine, dar este deosebit că aceasta vine de la şeful statului. Nu eram obişnuiţi cu astfel de apucături din partea preşedintelui Traian Băsescu, ba chiar din contră, am avut impresia că este conducătorul de prim rang român care are cea mai mare empatie faţă de problema maghiarilor, în mod deosebit faţă de cea a secuilor din Transilvania. M-a dezamăgit intervenţia lui Traian Băsescu, întotdeauna am avut suspiciunea că sunt prejudecăţi negative faţă de unguri din partea politicienilor români. La urma urmei, fiecare îşi va arăta adevărata faţă către unguri. Am sperat să mă înşel în cazul domnului Băsescu, deoarece am crezut că atitudinea lui politică şi umană are şi credibilitate faţă de ceilalţi politicieni români de rând, dar şi de data aceasta a trebuit să ne înşelăm. Domnul Băsescu a făcut un deserviciu foarte grav pentru cauza maghiarilor deoarece a întărit prejudecăţile înrădăcinate”, a spus Tokes.

Acesta consideră că scandalul legat de retorica antimaghiară din România “se petrece conform unui scenariu”. “Cred că înainte de a rosti cuvântarea mea de la Universitatea de Vară de la Tuşnad, au tranşat unii planul acestei diversiuni mediatice şi m-au ales, din nefericire, pe mine şi pe liderul Jobbik, Vona Gabor, cu care au încercat să ne combine. De data asta l-au cruţat pe premierul Viktor Orban. Este ceva jalnic că se procedează în aşa fel într-o ţară UE. Chiar şi orbul vede că acest şir de atacuri împotriva mea nu a avut nicio bază, nu am spus nimic din ce nu am spus înainte de nenumărate ori. Chiar şi secuii au vorbit de un protectorat asupra Transilvaniei”, a afirmat Tokes Laszlo.

Laszlo Tokes a participat luni seară la Opera Maghiară din Cluj-Napoca la spectacolul de deschidere a manifestării “Zilele Culturale Maghiare”, alături de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, prefectul Clujului, Ioan Gheorghe Vuşcan, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras, consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Magdo Janos.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în urmă cu o săptămână, la Izvoru Mureşului (Harghita), că 2013 e ultimul an în care politicienii ungari au putut să se plimbe atât de relaxat în România, el avertizând că statul român “îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”.

Vorbind despre principiul general al tratamentului minorităţilor în România, Traian Băsescu a afirmat: “Niciun prag constituţional nu poate fi nici luat în discuţie, nici depăşit. Poate să se perinde prin Harghita şi Covasna toată protipendada politicienilor maghiari. Cred că e ultimul an în care au putut să o facă atât de relaxat”.

Şeful statului român a susţinut că politicienii maghiari care au venit în Harghita şi Covasna au depăşit limita decenţei.

El a susţinut că Ungaria a devenit “în momentul de faţă un focar de instabilitate din punct de vedere al tratării minorităţilor în regiune, nu în România, în regiune”, adăugând că politica Budapestei a început să creeze “dificultăţi”.

“România îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”, a spus Băsescu.

De Andreea Tobias, Vasile Magradean – Mediafax

Loading...
loading...

Nationalisti.ro

Editor Coordonator

Un comentariu la „TOKES “dezamagit” de declaratiile lui BASESCU despre unguri

 • 20 august 2013 la 19:12
  Permalink

  TARA NOASTRA A TUTUROR IN HAINA CORPULUI NOSTRU E TERRA.

  POPORUL ARIAN A LUAT FIINTA SI IN ZONA NOASTRA. NOI AM FOST SI AM RAMAS AICI DOAR NUMELE NI LAU SCHIMBAT DIN DACI IN ROMAni.

  EI AU VENIT NOI AM FOST, NOI IAM PRIMIT, NOI IAM RESPECTAT, EI NU. NOI II RESPECTAM EI TOT NU NE RESPECTA. EI NE SFIDEAZA, EI NE NE SCUIPA IN SUFLET. SA FIE MAI ATENTI CA TOT CA SI NOI SUNT, IUBIREA VINE DIN IUBIRE. URA NASTE URA. UNDE SE DUC ATUNCI ?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

x