fbpx
NATIONAL

TOATE formatiunile unguresti vor comemora Trianonul si vor combate alipirea Ardealului si Banatului la Romania

Toate cele trei formaţiuni politice maghiare, Uniunea Democratică a Maghiarilor din România (UDMR), Partidul Civic Maghiar (PCM) şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), vor comemora anul acesta împreună Tratatul de la Trianon, în cadrul unor manifestări ce vor avea loc la Sfântu Gheorghe pe data de 4 iunie. Liderii politici ai ungurilor din România vor lăsa astfel deoparte disputele şi vor condamna la unison crearea României Mari, la sfârşitul Primului Război Mondial.

Preşedintele PCM Sfântu Gheorghe, Balint Jozsef, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că în anul 2010, prin decizia Parlamentului Ungariei, 4 iunie a devenit Ziua solidarităţii naţionale a maghiarilor, iar în virtutea acestei solidarităţi a invitat şi celelalte două formaţiuni maghiare să participe la ceremoniile organizate de PCM în parcul central din Sfântu Gheorghe, iar acestea au acceptat.

„În acestă zi, noi vorbim despre dictatul de la Trianon şi nu despre un tratat de pace, tot aşa cum românii vorbesc despre dictatul de la Viena (…) Dar această zi este şi Ziua solidarităţii naţionale a maghiarilor, iar noi nu ne uităm doar în trecut, la problemele cauzate de acest dictat, ci privim şi spre prezent ca să ajungem la un viitor mai îngăduitor pentru comunitatea maghiară din Transilvania”, a spus Balint Jozsef, conform Agerpres.

Gazda Zoltan a declarat, în calitate de principal organizator, că deschiderea manifestărilor va avea loc la ora 17,30, ora semnării tratatului, şi va fi marcată prin sunetele clopotelor bisericilor maghiare, care vor bate timp de 5 minute. Potrivit acestuia, reuniunea va avea ca motto o frază rostită de Stanley Baldwin, fost premier al Marii Britanii: „Pacea Europei s-a terminat în ziua Tratatului de la Trianon”, iar invitatul special va fi Izsak Balazs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc.

PCM a invitat la acest eveniment, în calitate de partener, şi Mişcarea tinerilor maghiari din cele 64 de comitate (HVIM), o organizaţie şovină de tineret, care se afişează la toate manifestările publice cu steaguri arpadiene şi hărţi ale “Ungariei Mari”. Preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef a respins ideea că HVIM ar avea un caracter extremist, spunând că „a fi un bun maghiar nu înseamnă a fi extremist”.

Şi Primăria Sfântu Gheorghe va organiza manifestări culturale dedicate Zilei solidarităţii naţionale a maghiarilor pe data de 4 iunie, la Muzeul Naţional Secuiesc, la care vor participa elevi de la mai multe şcoli din municipiu, precum şi din trei şcoli din Ungaria, a declarat ieri viceprimarul Sztakics Eva.

Tratatul de pace semnat în 4 iunie 1920 la Grand Palace de Trianon de la Versailles, după Primul Război Mondial, consfinţea printre altele unirea românilor din interiorul arcului carpatic cu fraţii lor de sânge din vechiul regat. Deasemenea, în urma aceluiaşi act, Slovacia şi Rutenia au revenit Cehoslovaciei, Burgenlandul – Austriei iar Croaţia şi Slavonia – Iugoslaviei. Tratatul a fost semnat de 23 de state. Din Europa, semnatarele au fost, de o parte Ungaria, iar de cealaltă statele Antantei, printre care România şi cele trei state noi: Polonia, Cehoslovacia şi Iugoslavia (la vremea respectivă Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor). Sursa: FrontPress.ro 

Trianon harta 1

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.