Timisoara, primul oras liber de comunism

Acum 24 de ani, pe 20 decembrie 1989, după patru zile în care populaţia Timişoarei s-a revoltat contra regimului ceauşit şi forţele de represiune au ucis mai multe zeci de persoane, proletarii din fabricile din oraş au intrat în grevă şi peste 150.000 de oameni au ieşit în stradă.

Văzând că protestele devin masive, armata s-a retras de pe străzi în cazărmi, iar din balconul Operei, unde s-a format Frontul Democrat Român, Timişoara a fost declarat ” primul oraş liber de comunism”.

Tot în aceeaşi zi, au fost redactate primele liste cu revendicări care au fost înmânate primului ministru al guvernului comunist, Constantin Dăscălescu, care se afla la Timişoara. În seara de 20 decembrie a fost scris şi primul program al Revoluţiei din Timişoara. Protestatarii cereau printre altele demisia lui Nicolae Ceauşescu, alegeri libere, libertatea presei şi anchetarea şi condamnarea celor vinovaţi pentru evenimentele sângeroase din 17, 18, şi 19 decembrie.

Citiți și:  Implicarea lui George Soroș în lovitura de stat de la 1989

Regimul a încercat atunci altă tactică, trimiţând spre capitala Banatului trenuri încărcate cu muncitori din alte localităţi şi regiuni ale ţării, înarmaţi cu bâte. Acestora li s-a spus că oraşul e invadat de agitatori unguri şi că trebuie sa restabiliească ordinea. Ulterior, aceştia odată ajunşi în Timişoara, au constatat că realitatea este cu totul alta şi au fraternizat cu demonstranţii. Sursa: FrontPress.ro

20-decembrie-1989-piata-operei-timisoara-2

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile