Tigările se SCUMPESC de la 1 ianuarie. Iata cat va costa un pachet

România trebuie să transpună în totalitate Directiva 64/2011 a Comisiei Europene privind acciza impusă pentru ţigarete, măsură ce va creşte costul unui pachet de ţigări.

Potrivit art. 11 al Directivei 64/2011, până la 1 ianuarie 2019, incidenţa accizei în preţul mediu ponderat trebuie să fie de 60%, ceea ce înseamnă o creştere de 1-2 procente.

„Conform Directivei 64/2011 (art. 10), România, alături de alte şapte state din Europa Centrala şi de Est au beneficiat de o derogare, până pe 31 decembrie 2017, pentru respectarea a două cerinţe: nivelul minim al accizei totale să fie 90 euro/1.000 ţigarete şi incidenţa accizei să fie 60% din preţul mediu ponderat. Ambele cerinţe au fost îndeplinite încă din anul 2015. În prezent, acciza totală se ridică la circa 98 euro / 1.000 ţigarete, însă incidenţa accizei în preţul mediu ponderat este uşor sub 60%. Potrivit aceleiaşi Directive (art. 11), corecţia ar trebui făcută până la 1 ianuarie 2019”, au declarat pentru „Adevărul” surse din piaţă.

Potrivit acestora, în cadrul dezbaterilor publice iniţiate de Ministerul Finanţelor pe Proiectul de modificare a Codului Fiscal, au fost discutate o serie de propuneri în sensul ajustării Calendarului actual de creştere graduală a accizei, astfel încât să se asigure îndeplinirea cerinţelor europene, o mai bună previzionare a veniturilor bugetare, dar şi predictibilitate şi stabilitate pentru companii, dat fiind că, aşa cum s-a văzut până acum, orice creştere bruscă şi neplanificată a taxelor generează majorarea abruptă a pieţei negre. Urmează ca Ministerul Finanţelor să publice pe site forma finală a proiectului de modificare a Codului Fiscal.

În prezent, ponderea taxelor (acciza şi TVA) în preţul unui pachet de ţigarete este de circa 75%. Asta înseamnă că, din 17,5 lei, costul unui pachet de ţigări, 13,125 lei ajung în buzunarul statului.

Urmăriți acest site pe Telegram și pe Google News

Susține Nationalisti.ro printr-o donație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *