TIGANII din Romania nu se sperie de gerul Scandinaviei – vezi aici pe ce strazi au ajuns

tiganca-cersetoare

Aproximativ 70 de cersetori tigani au venit anul trecut in regiunea orasului Umea, un fief socialist foarte tolerant, unde pot obtine 100-200 de coroane suedeze pe zi (pana la 20 de euro).

„Este bine aici in Suedia. Imi place”, declara, pentru un reporter The Local, Culai Ciurar (23 de ani), din Romania, in timp ce fierbe niste cartofi pentru pranz, intr-una dintre cele sase rulote aliniate pe un petic de iarba, langa o padure.

„Vremea e ca in Romania, deci nu e frig pentru noi”, insista el. Ciurar spune ca obtine pana la 20 de euro pe zi cersind pe strada. „In Romania nu am loc de munca. Nici aici.”, continua tiganul, adaugand ca isi „cauta”, totusi, un loc de munca.

Potrivit Consiliului Local din Umea cei aproximativ 70 de cersetori tigani, ca Ciurar, au venit in regiune, in care traiesc aproximativ 118.000 de persoane, in 2014. Ei pot calatori cu usurinta din Romania in Suedia ca turisti UE, potrivit legislatiei europene cu privire la libertatea de miscare, fara sa aiba nevoie de vize sau permise de munca.

O femeie care poarta o fusta lunga, roz si leagana in brate un copil spune ca a venit in Suedia in urma cu doua saptamani pentru a strange bani pentru familie. Dupa ce va aduna suficienti bani pentru a-si trimite copiii la scoala se va intoarce in Romania, spune ea, fara sa-si dezvaluie identitatea.

„Nu cersesc zilnic pentru ca am doi copii, asa ca (cersesc) o zi eu si o zi sotul meu”, declara ea, recunoscand ca i se „pare foarte frig aici”. „Sunt oameni foarte draguti aici. Sunt buni. Ajuta”, mai spune femeia. Umea este situat la peste 63 grade latitudine nordica, iar temperatura medie in luna ianuarie este de -8 grade Celsius si -7 in februarie.

9 din 10 cersetori din Suedia vin din Romania

Mii de cersetori au venit in Suedia in ultimii trei ani, 90% dintre ei provenind din Romania, potrivit unor date date publicitatii in aprilie 2014 de catre Administratia Sociala din Stockholm.

Umea are reputatia unuia dintre cele mai tolerante orase din Suedia, iar numerosi locuitori afirma ca nu este o coincidenta faptul ca un numar tot mai mare de cersetori – obisnuiti deja la Stockholm, Gothenburg si Malmo – aleg sa vina in aceasta zona in locul regiunilor urbane mari. Un promotor vechi al feminismului si drepturilor homosexualilor, orasul Umea este un centru universitar si un fief socialist – in care doar 5,6% din locuitori au votat in septembrie pentru partidul antiimigratie Democratii Suediei (scor mediu 13% la nivel national).

Toate municipalitatile suedeze urmeaza un set de directive nationale cu privire la ajutarea cersetorilor, insa fiecare regiune decide ce fel si cat ajutor ofera. Consiliul Municipal Umea ofera hrana, adapost de urgenta imigrantilor vulnerabili din UE si ajutor in cheltuieli de sanatate, iar in localitate exista mai multe asociatii caritabile ce ofera ajutor comunitatii tiganesti si refugiatilor. „Asiguram respectarea legislatiei si oferim sustinere sectorului volutariatului, coordonand efortul privat de ajutorare”, precizeaza managerul orasului Jonas Jonsson.

Dar unii membri ai comunitatii considera ca autoritatile din Umea au mers deja prea departe si ca este necesara o mobilizare a resurselor pentru ajutarea ceresetorilor sa se intoarca acasa. „Organizatiile romanesti si UE trebuie sa ajute (cerestorii) si este necesara concentrarea (asupra unor politici) pe termen lung. Le dai bani acum, dar cum ii va ajuta acest lucru saptamana viitoare sau dupa aceea? (Cersetorii) nu ar trebui sa fie aici. Am vazut cersetori hartuiti fizic de cei care cred cu tarie ca acestia trebuie sa plece de aici”, declara Ritta Lindahl, o fosta asistenta sociala.

Atat Guvernul Suediei, cat si UE au indemnat Guvernul Romaniei sa se concentreze asupra imbunatatirii conditiilor de trai, astfel ca tot mai putini oameni sa plece din tara pentru a cersi prin Europa, scrie site-ul.

Ministrul roman pentru Afaceri Sociale si Munca Rovana Plumb a acceptat o invitatie la Stockholm, in ianuarie, pentru a discuta despre aceasta problema, potrivit The Local, care adauga ca ministrul pentru Copii, Batrani si Egalitate de Gen Asa Regner (social-democrata) a declarat ca Suedia doreste sa ajute Romania sa obtina fonduri europene suplimentare si ca a sugerat ca Suedia ar putea sa furnizeze asistenta tehnica pentru a se asigura ca banii sunt cheltuiti in mod responsabil in viitor.

Urmăriți acest site pe Telegram și pe Google News

Susține Nationalisti.ro printr-o donație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *