Tiganii amenință: Cer autonomie, dacă proiectul UDMR este acceptat

tiganii-udmr

Proiectul Uniunii privind autonomia Ţinutului Secuiesc a incins spiritele in comunitatea tiganilor, care amenință că vor cere autonomia dacă planul UDMR va fi acceptat.

Partida Romilor Pro Europa Sucursala Județeană Cluj, reprezentată de către președintele județean Aurel Roșianu, a enunțat într-un comunicat de presă că „dorința romilor din aceste zone este de a nu se maghiariza tiganii vorbitori de limba maghiară și de a nu se pierde identitatea de etnici tigani și de alegători”.

„Avand in vedere ca UDMR cere autonomie asupra tinutului secuiesc, mai multe organizatii ale Tiganilor din Ardeal ne opunem asupra acestui proiect de autonomie, prin faptul ca in judetele Covasna, Harghita si Mures locuiesc un numar de 60.000 de mii de tigani”, se arată într-un comunicat de presă remis de Partida Romilor Pro Europa Sucursala Județeană Cluj, potrivit evz.ro.

Citiți și:  ULTIMA ORA! Doliu în clanul Duduianu! Tatăl lui Emi Pian a murit în pușcărie

„Dorinta tiganilor din aceste zone este de a nu se maghiariza tiganii vorbitori de limba maghiara si de a nu se pierde identitatea de etnici tigani si de alegatori.

Credem ca acest proiect are doar culoare politica de a negocia in turul 2 voturile maghiarilor. In cazul in care acest proiect va fi acceptat se va crea un precedent si noi, tiganii, vom cere autonomie in judetele cu o mare pondere de tigani, cum ar fi, spre exemplu, in judetele Salaj, Oradea, Cluj, Calarasi, Iasi, Olt si Galati”, mai scriu liderii în comunicatul de presă.

Doleanţele legate de autonomie ale maghiarilor datează de la Unirea de la 1918 şi proiectul de autonomie nu este unul separatist, a precizat Kelemen Hunor. Astfel, regiunea formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să se constituie ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut.

Citiți și:  [ Alegeri parlamentare 2020: Boicotul a dus la o victorie istorică a UDMR ]

Proiectul Uniunii privind autonomia Ţinutului Secuiesc prevede ca regiunea să fie condusă de un Consiliu regional şi unul executiv cu preşedinte care să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea. Elena Udrea, Monica Macovei, Liviu Dragnea, dar şi alţi lideri politici sunt împotriva proiectului de autonomie.

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Stan
Stan
5 ani in urma cu

Mi se pare foarte corect ! Si atunci cand se va intampla acest lucru, ramane doar sa "rupem tara" in mai multe parti, pentru ca, nu-i asa, trebuie ca fiecare "natie" sa traiasca liber pe propria lui "mosie" !!!
Ca ia dat-o "ma-sa, tat-su' sau matusa TAMARA !"
Am doar o singura intrebare: si la "conducerea serviciilor" – tot "alogeni" sunt …ca nu-i mai incape Dumnezeu pe toti in cele doua "pimniti large" ?

timon lipciuc
timon lipciuc
5 ani in urma cu
Raspunde lui:  Stan

Am ajuns sa fim aparati de catre etniciicu sange indian fiindca al nostru l-au diluat iliescu cu clica lui.Bravo tiganilor.

LUPU GABRIEL
LUPU GABRIEL
5 ani in urma cu

Care autonomie?DESTEPTATE ROMANE in ce limba se va canta la Budapesta? Sa fim seriosi domle'. Aceste lucruri se realizeaza conform constitutiei ROMANE, prin referendum. Sa supunem referendumului populatiei din perimetrul statului(indivizibil) ROMANIA, separarea prin autonomie fascista a centrului tarii

Mihaela
Mihaela
5 ani in urma cu

Timon lipciuc ii lauzi pe tigani? pai chiar nu vezi ca vor si ei o parte din Romania? Vor sa pun amana pe teren? Chiar asa ? Da-o incolo ca e stravezie rau de tot !!!