Sondaj: Sunteți de acord ca denumirea pentru romi să revină la cea de țigani, așa cum e în toată Europa, pentru a nu se mai face confuzie cu românii?

tigani12

Liderul Partidului România Unită, deputatul Bogdan Diaconu, a lansat pe pagina sa Facebook un sondaj în care își întreabă cititorii dacă sunt de acord ca denumirea pentru romi să revină la cea de ”țigani”. Motivul invocat de liderul PRU este acela de a evita confuzia care se face în Europa între romi și români.

”Denumirea ”romilor” a fost întotdeauna cea de țigani, și așa este și în alte țări!”, scrie Bogdan Diaconu cu privire la inițiativa sa. Această propunere va face cu siguranță valuri în spațiul public nu doar România, ci și în presa externă, unde orice dezbatere referitoare la romi dă naștere la controverse.

Citiți și:  „D-ăștia bat la bax”/Bebino zice că nu-i interlop, ci un bun sportiv și-i amenință pe frații Nebunu

Bogdan Diaconu a mai fost în centrul presei internaționale pe tema romilor atunci când a criticat dur, în iulie 2014, expoziția tablourilor cu maneliști de la Muzeul Țăranului Român. Atacurile sale au fost taxate dur atunci mai ales de presa din Germania care l-a acuzat pe actualul președinte PRU că nu respectă cultura romilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

32 comentarii

 1. zalmodegikos

  Circ.

  Acţiunile au altă ordine dar voi tremuraţi de frică să l executaţi.

  Iată-le:

  1. Ieşirea din uniunea bruxeleză.

  2. Ieşirea de sub dominaţia Americii adică de sub NATO

  3. Declararea independenţei României.

  4. Alianţă echlibrată cu alte state.

  5. Rezolvarea problemelor interne.

  Problemele interne nu le putem rezolva sub dominaţie americoidă şi bruxeleză.

 2. Prea putin!!! Eu i-mi doresc o europa FARA rromi,tigani cigany,gipsy,ciganeuer,si musulmani

 3. Eu cred ca mai mult de 90% dintre romani doresc ca tiganii sa fie numiti "tigani". Cei care nu doresc de fapt nu sunt romani sau sunt prea jeguri ca sa poata fi numiti oameni. Asa ii stim din mosi-stramosi. Ba mai mult ei insisi isi spuneau "tigani". De fapt si cel mai vechi document persan care face prima referire istorica la acest popor ii denumeste chiar asa: "tigani". Oare istoricii au uitat istoria sau doar "au uitat" istoria?

 4. @ zalmodegikos
  Corect, desi cele enumerate reprezinta doar o parte din ce ar trebui intreprins pentru a iesi din … stim noi ce !
  Pe de alta parte, revin cu un comentariu facut ori de cite ori vine vorba de B. Diaconu resp. PRU : desi propunerea este in sine foarte buna, ea din pacate ar trebui vazuta ca si golita de continut, din moment ce vine din partea unui "fost vajnic" psd-ist…

 5. Numai 3 comentarii?????? De aceea am ajuns unde am ajuns asa , ca dormim in bocanci.Normal ca trebuie sa se numeasca tigani , sau DALITI , asa cum se numesc in INDIA.Si demersul asta sa se faca in parlament nu pe net.

 6. SA LE SCRIE PE TOATE ACTELE DE IDENTITATE – TIGAN !

 7. Mirea Laurentiu

  Bineinteles ca sint de acord! Initiati stringerea de semnaturi ,facem un referendum si daca nu se paote nici asa( cum nu s-a mai putut odata, destul de curind!) nu exista alta rezolvare decit iesirea din UE. Putem parasi imediat NATO SI ADERA LA TZARILE BRICS!

 8. CUM IN TOATA LUMEA EI SE NUMESC TIGANI ESTE NORMAL SA SE NUMEASCA TIGANI CA ASTA ESTE DENUMIREA LOR ORIGINALA RROMI NU ARE NICI O LEGATURA CU ETNIA LOR A FOST O MANEVRA FACUTA DE ILIESCU SI MADALIN VOICU PENTRU A DENIGRA PE ROMANI IN INTREAGA LUME DECI NORMAL CA TREBUIE SA FIE FACUTA DIFERENTA INTRE TIGANI SI ROMANI SI CA ATARE NUMELE LOR ESTE CEL CARE IN TOATA LUMEA EXISTA TIGAN SI NU RROM EI SINT O ETNIE DE TIGANI SI NU ARE NICI O LEGATURA CU POPORUL ROMAN

 9. VIOREL MAZÂLU

  Este firesc să se revină la denumirea de țigani.Nu este nimic peiorativ în asta.Ca o analogie,ce ar fi ca de mâine,arbitrar,să ne numim și noi,românii, klingonieni sau bantustanezi…Ar fi absurd…Mă mir cum de etnia țigănească nu se simte jignită că s-au trezit unii să își bată joc de istoria și tradițiile ei… Mă zgârie pe timpan când aud "rrom"… Este ca un fel de bătaie de joc…Confuzia generată de asocierea român-rrom este supărătoare nu fiindcă m-aș simți teribil de jignit că m-ar confunda careva cu un țigan dar dacă mă confundă cu un rrom,m-aș simți fiindcă nu sunt băutură spirtoasă…Țiganii,cu bune,cu rele sunt oameni și cred că problema țigănească este un subiect voit forțat și exacerbat din diverse cauze generate de varii interese.Omul de rând nu o vede ca pe o problemă…Haideți să fim sinceri cu noi înșine…Conviețuim de atâta amar de vreme cu țiganii și am împărțit mai mult răul împreună decât binele dar am conviețuit,conviețuim și vom conviețui.Dacă într-adevăr trebuie să deschidem un subiect serios,luând în considerare faptul că se va apela la rațiune și țiganilor li se va da numele înapoi, atunci haideți dragi români să nu mai fim ipocriți și să deschidem o filă de istorie pe care ne facem că o uităm fiindcă suntem probabil orbiți de teza poporului cel mai ospitalier și tolerant din universul cunoscut: sclavia în Țările Române.Țiganii au fost sclavi.Ei știu.Ei încă au sechele datorită acestui fapt.Niciodată nu ne-am cerut măcar scuze pentru asta.Ciclăm în niște clișee care nu ne fac deloc cinste…Respectul reciproc este calea dar dacă țiganii o să facă jumătate de drum,noi,românii,trebuie să facem la fel!

  • Tiganii nu au fost sclavi in Romania . Tiganii, mare parte din ei, au fost adusi de armatele imperiilor rus si otoman ,fiid folositi de acestia pentru munci auxiliare,fiind numiti tigani robi. In Romania au ajuns sub denumirea de tigani robi . Nu au fost chemati de nimeni . Poanta ca cestia se numesc romi , care ar venii de la denumirea de romei , este o facatura marca soros , pentru a se produce comfuzie, comform ocultei mondiale ,care are mari interese in Romania si anume , sa o depopuleze de Romani iar locul sa fie luat de evrei . Romeii erau locuitorii imperiului roman de rasarit .

 10. eu as fi de acord ca sa dispara definitiv acest cuvant din vocabularul limbii romane cu tot cu persoanele in cauza….romania, europa…ce mai….lumea intreaga ar fi mult mai curata si mai infloritoare fara aceste specimene

 11. da cu cea mai mare placere sunt de acord

 12. Lucian Marian Ceorobea

  Da!!! Bineinteles!!!

 13. ienciu dumitru

  nu sint de acord in toate lumea se spune Rom de ce sa fie aici altfel Cine stie nu confunda cu romanii

 14. DA ! punct !

 15. Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !

  • Ptr cei din partidul fara minte
   Sunteti de acord ca Romania inainte de avea un caracter mai respectuos si ca acum dupa 26 de ani de la revolutie sta prost la acest capitol
   Batrani in trup dar ingusti la minte…de asta ne arde noua mai mult…nu de hotiile din tara,nu e bietii saraci,nu de lipsa de munca si de capacitatea omului de a se intretine, nu hotii parlamentari sau mai bine zis invazia musulmana…exacat asta era problema…schimbarea numele de rrom in tigani….biata tara fara minte

 16. Zamoldegiko tu ai fost comunist lingau si vrei iar in URSS .Du-te si spuca te de un lucru ca sltfel i ti cloceste mintea prostii.

 17. Este logic si normal.Traiesc in spania de 13 ani si tiganii sant tigani "hitanos" si sant mandri de etnia lor.

 18. Sânt itru-totul de acord și încă de foarte mult timp. Cei care nu doresc își știrbește singuri originea.

 19. DAAAAA.. DAAAA !!!!!!!!! AR FI TIMPUL DE O NORMALITATE…

 20. Normal. Asa cum in mai multe limbi l-i se spune gypsi, gitanes, ciganyok, zingaro, cigany, hitanos, sunt cu totul de acord sa le zicem simplu ŢÎGANI

 21. Da ,sunt deacord

 22. Zoe Apahidean

  Da,sunt de acord.

 23. Lituania are categorie de cetățeni -(Nepilsoni) care nu au drept la vot, și pentru a dobîndi toate drepturile, e necesar de dovadă a *patriotismului față de țară…ar fi cazul și Țiganilor (gipsy)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.