TAXA OBLIGATORIE pentru toti romanii. Intră în vigoare din 2 ianuarie

2021 aduce o nouă taxă obligatorie menită să protejeze mediul înconjurător prin reducerea poluării în România. Taxa intră în vigoare de sămbătă şi se adresează românilor care cumpără fructe și legume.

De sâmbătă, românii care merg la LIDL și cumpără fructe și legume vor plăti taxa pe punga de legume și fructe. Fiecare punguță de plastic folosită va fi taxată cu 9 bani.

Taxa pe punga de legume și fructe face parte din campania numită ”Punga Nu, Mersi!”, campanie care acționează în linie cu strategia REset Plastic a grupului Schwarz, ce își propune să diminueze cantitatea de plastic folosită de companie cu cel puțin 20%, până în 2025 și să închidă ciclurile de reciclare.

Taxa pentru punga de la raionul de fructe și legume este deja aplicată în magazine precum Kaufland, Carrefour sau Mega Image.

Fiecare ambalaj de apă, băuturi răcoritoare și alcoolice cumpărate din magazine va fi taxat cu 50 de bani
Banii vor putea fi recuperați de la orice magazin din țară după returnarea ambalajului.

„Va fi o garanție modică, de 50 de bani. Va fi exact ca atunci când mergi la magazin și folosești o monedă de 50 de bani pentru a utiliza un coș de cumpărături, pe care o recuperezi de îndată ce aduci coșul înapoi la locul de unde l-ai luat, exact în același mod va funcționa și garanția pentru sticle, pet-uri și doze de aluminiu, consumatorii primindu-și înapoi această sumă de îndată ce returnează la orice magazin care comercializează băuturi în România, că este mai mic sau mai mare, că este supermarket sau că este un magazin de la colțul blocului, că este în mediul urban sau în mediul rural, cetățenii vor putea înapoia oriunde fără a prezenta vreun bon fiscal sau alte acte, simpla predare a ambalajului câtă vreme acesta este integru, câtă vreme nu este deteriorat, simpla aducere înapoi a acestui ambalaj va face ca persoana să își recupereze cei 50 de bani”, explica în noiembrie 2020 ministrul Mediului.

România se alfă printre codaşii Europei în ceea ce privește reciclarea deșeurilor. Începănd cu 1 ianuarie 2021 ţara noastră este nevoită să plătească o taxă către Uniunea Europeană pentru cantitatea de plastic pe care o introduce pe piață și nu o reciclează.

Sursa: antena3.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.