O tara de langa Romania, aproape de haos. Se aprind Balcanii?

De mai bine de o saptamana, Bosnia-Hertegovina este zdruncinata de proteste de strada, unele violente.

Radacinile recentei crize sunt vechi si dateaza din anii ’90, cand a fost incheiat acordul de pace de la Dayton, Ohio. Aceasta revolta, cu toate ca pare izolata, poate aprinde Balcanii. Din nou.

In Bosnia, peste 100.000 de oameni au murit in conflictul etnic din 1992-1995. Razboiul intre sarbii ortodocsi, croatii catolici si bosniacii musulmani a fost incheiat de un acord de pace ce a distribuit puterea si a semanat germenii actualei crize, scrie Reuters.

Sistemul descentralizat, disfunctional, de impartire a puterii s-a dovedit incapabil sa conduca Bosnia prin tranzitia economica sau procesul de integrare in UE, ce ar fi trebui sa aduca prosperitate cetatenilor.

Initial declansata in fostul oras industrial Tuzla, revolta s-a raspandit in orasele mari din Bosnia – Sarajevo, Zenica si Mostar, unde oamenii au dat foc la institutiile guvernamentale. Sute de persoane au fost ranite in ciocnirile cu politia.

Manifestantii se plang de somaj, coruptie si paralizia politica, toate avand ca origine acordul ce a pus capat razboiului.

„Europa va incerca sa foloseasca aceasta criza ca o oportunitate” de reformare a tarii, este de parere un diplomat occidental, insa nu trebuie pierdut din vedere ca revolta risca sa starneasca probleme etnice si instabilitate in regiune.

De cealalta parte a Federatiei Bosniei si Hertegovinei, unde s-au petrecut majoritatea protestelor, se afla Republica Srpska, autonoma. Cele doua entitati au un guvern central slab si o presedintie rotativa cu trei membri, un sarb, un bosniac si un croat.

Intocmirea unei politici nationale coerente este dificila. Cel putin 40% din forta de munca este angajata in sectorul public, rata somajului este ridicata si liderii politici nu se pun de acord cum este mai bine sa reformeze sistemul, in asa fel incat tara sa poata sa adere la UE.

Bosniacii vor o mai mare centralizare, croatii vor propria entitate, iar sarbii nu vad niciun viitor in Bosnia. O reformare completa a acordului de la Dayton va dura, in cel mai bun caz, ani de zile.

Reverberatiile crizei din Bosnia au ajuns deja la tarile invecinate. Doua grupuri din Macedonia au cerut oamenilor sa iasa pe strazi in fata ambasadei Bosniei pentru a-si exprima solidaritatea fata de protestatari. In Belgrad, oamenii si-au aratat si ei solidaritatea cu protestatarii din fosta republica iugoslava, iar apeluri la solidaritate au aparut si in alte state ale regiunii.

Mai mult, sindicatul politistilor din Serbia a avertizat ca „primavara bosniaca” poate ajunge in Serbia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.