Tanar cercetat PENAL pentru o fotografie “nazista” postata pe Facebook

Parchetul Judecătoriei Buzău s-a sesizat din oficiu şi a întocmit un dosar penal în cazul unui tânăr buzoian care a postat pe o reţea de socializare o fotografie în care apare îmbrăcat într-o uniformă ”nazistă” şi având pe cap o caschetă de ofiţer german din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Mai mult, pe brațul drept este vizibilă și binecunoscuta brasardă roșie pe care apare crucea încârligată (sau svastica), amplasată într-un cerc alb, simbolul oficial al defunctului Partid Național-Socialist al Muncitorilor Germani.

Într-un comunicat de presă emis miercuri, Parchetul Judecătoriei Buzău precizează că, în urma unui articol apărut în presa locală, „s-a sesizat din oficiu în cazul unui tânăr cu privire la infracţiunea de utilizare în public a simbolurilor naziste”.

Tânărul Cornel Rîmniceanu este fiul unui inspector al Consiliului Judeţean Buzău și este student la Universitatea Politehnică din Bucureşti.

Citiți și:  SCANDAL IMENS LA SPITALUL DE PSIHIATRIE SAPOCA! Pacienți bătuți, împinși și legați de pat. Doi bolnavi și-au tăiat gâtul și unul din ei a decedat

Tatăl său nu ştia nimic despre fotografie, acesta aflând din presă. A vorbit cu băiatul la telefon, acesta spunându-i că uniforma fusese adusă în ţară de un vecin care lucrează pe vapor.

Îmtre timp, poza incriminată a fost ștearsă de pe profilul de Facebook.

Potrivit procurorilor, fapta tânărului, considerată ca fiind săvârșită în spațiul public, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la şase luni, la cinci ani, conform unei Ordonanțe a guvernului Adrian Năstase. Ordonanta de urgenta nr. 31 din 2002 are ca obiect ”interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii”.

Citiți și:  A mâncat cățelul! - VIDEO

mazare nazist

Cazul studentului nu este singular. În urmă cu 4 ani, primarul Constanţei, social-democratul Radu Mazăre, a purtat o uniformă cu însemne național-socialiste la o defilare de modă din Mamaia, alături de fiul său. Gestul edilului a creat un scandal în care au fost atrase și comunitățile evreiești internaționale.

Mazăre a spus la vremea respectivă că nu a purtat  svastici şi că uniforma era a unui general de infanteriei, neavând nimic de-a face cu unitățile SS.  Acesta și-a cerut iertare și s-a apărat de orice intenţii de ”glorificare a nazismului” şi a precizat că uniforma a fost inspirată din filmul “Operaţiunea Walkyria” şi comandată la o firmă germană. Sursa: FrontPress.ro 

22 de vizualizări

Susțineți presa independentă. Ne puteți sprijini printr-o donație prin PayPal:

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

LASA UN COMENTARIU