Sute de spanioli au atacat locuințele unor TIGANI

pompieri-incendiu

Două case dintr-un oraș spaniol de lângă Sevilla, în care locuiau familii de tigani, au fost incendiate de mai mulți locuitori. Potrivit corespondentului Știrilor TVR, autoritățile din Estepa sunt în alertă după ce aproximativ 300 de persoane au atacat în urmă cu câteva zile locuințele clanului de tigani cunoscut drept Los Chorizos.

Spaniolii îi acuză pe aceștia că au comis mai multe furturi. Atacatorii s-au adunat după ce a fost lansat un apel pe rețelele de socializare. Poliția spaniolă a arestat până acum 14 persoane care au atacat, dar și trei membri ai clanului. Autoritățile se tem să nu apară și alte conflicte, iar tiganii au cerut alte locuințe.

Bătut până a intrat în comă: Un ţigan de 16 ani din România se află în comă după ce a fost linşat de mai multe persoane în Franţa

Incidente asemănătoare au mai fost și în alte orașe din Europa. Cel mai recent a fost la jumătatea lunii trecute. Un tânăr de etnie tiganească a fost bătut de 12 persoane în localitatea Pierefitte-sur-Seine, din Franța. Adolescentul, în vârstă de 16 ani, a intrat în comă.

„Este vorba de un act de barbarie, de un linşare, atribuibile unui grup de indivizi. Mobilul este răzbunarea privată”, a declarat procurorul Sylvie Moisson. Adolescentul ar fi fost atacat după ce ar fi comis un jaf. „Daunele se reduc la câteva bijuterii, pentru că hoţul a fost pus pe fugă de un martor. A fost făcută o descriere care poate corespunde cu semnalmentele adolescentului sechestrat, bătut şi lăsat aproape mort în apropierea locului de unde a fost răpit. Este vorba de represalii bazate pe zvonuri”, a mai spus procurorul francez.

Primar francez: Afară cu tiganii din oraș!

La sfârșitul anului trecut, primarul orașului francez Croix, Regis Cauche, a spus presei că există tensiuni între locuitori și tiganii care s-au instalat pe un teren public și se teme să nu apară incidente „grave”. Romii au venit în Croix după ce au fost evacuați din orașul francez Lille. „E posibil ca locuitorii să comită lucruri foarte grave în acțiuni de legitimă apărare, iar eu nu voi fi decât de partea celor care vor folosi autoapărarea”, a declarat primarul Cauche.

Acesta a mai adăugat că locuitorii orașului pe care îl conduce îi văd pe romii ca pe niște persoane care se ocupă cu furturi și mai multe tipuri de ilegalități și a fost nevoit să mobilizeze polițiștii pentru a opri intrarea altor etnici în oraș.

„Trebuie să-i oprim. În ultimele zile au fost numeroase furturi reclamate de locuitorii din Croix. Situația a ajuns atât de departe încât există o respingere a populației tiganesti în oraș”, a mai adăugat primarul, citat de cotidianul „La Voix du Nord”.

Cum îi integrează pe tigani un orășel din Spania

Primăria micului oraș spaniol Astigarraga a decis să ofere cursuri de construcţii contracost pentru ca tigani care ocupă zona de sub podul autostrăzii din Urumea spre localitatea Gipuzkoa, din Țara Bascilor, ca să-şi poată construi singuri casele.

Autoritățile locale au decis să nu-i alunge pe tigani și au pus la punct un proiect de integrare pentru următorii cinci ani. În Astigarraga locuiesc în jur de o sută de tigani, iar majoritatea se ocupă cu cerșetoria și colectarea fierului vechi. Prin acest proiect, tiganii urmează să învețe să folosească materiale de construcție pe care le vor putea găsi cu uşurinţă şi la prețuri mici sau chiar gratis pentru a-şi ridica case.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *