Super arma lui Putin, o torpilă nucleară, e gata de testare! Provoacă un val ucigaș radioactiv

Super arma pe care Rusia este aproape gata de testare este mai exact o torpilă nucleară ce va putea distruge secțiuni întregi ale unei coaste atacate și să o facă nelocuibilă pentru o perioadă foarte lungă de timp. Denumită Poseidon 2M39, după zeul mării și al oceanelor din mitologia greacă, arma ar putea intra în faza de testare în următoarele luni la presiunea președintelui rus Vladimir Putin.

Se pare că Rusia lucrează la dezvoltarea unei “super arme”, o torpilă nucleară capabilă să provoace tsunami radioactivi, relatează CNN.

Poseidon este zeul mării și al oceanelor în mitologia greacă. Dar ar fi și numele unui proiect major de armament rusesc. Pentru a îndeplini ambițiile lui Vladimir Putin, care dorește să facă din Rusia o putere militară internațională, o “super armă” este în curs de dezvoltare. Potrivit mai multor experți, citați de CNN, ar fi vorba despre o torpilă nucleară capabilă să se strecoare pe fundul mării, ocolind apărările de coastă ale potențialilor dușmani și provocând tsunami radioactivi.

Citiți și:  ALERTA Kremlinul amenință cu ruperea relațiilor dintre SUA și Rusia

Poseidon 2M39 – denumirea acestei torpile nucleare – va elibera un focos de câteva megatone, capabil să distrugă secțiuni întregi ale coastei atacate și să o facă nelocuibilă pentru o perioadă foarte lungă de timp, relatează sursa citată.

Experții internaționali, în special în Statele Unite, au studiat serios amenințarea. Inițial, în 2015, celebra torpilă era doar un plan menit să sperie. Dar dezvoltarea acestei “super arme” a ajuns să se accelereze.

Proiectul ar urma să intre în faza de testare în scurt timp
Vladimir Putin a exercitat presiuni asupra ministrului Apărării, Serghei Șoigu, iar proiectul Poseidon 2M39 ar putea intra în faza de testare în următoarele luni. Submarinele concepute pentru a transporta această armă au fost deja testate conform presei rusești.

Pentru Katarzyna Zysk, profesor la Institutul Norvegian de Cercetare a Apărării, torpila nucleară este de fapt un fel de carte de negociere pentru Rusia, care acordă tot mai multă importanță teritoriilor arctice.

Citiți și:  Amenințarea lui Vladimir Putin. Anunțul care tocmai a pus toată lumea pe jar

“Acesta este un proiect care va fi folosit pentru a speria, ca o carte de negociere în viitor, poate în materie de control al armelor”, a declarat Katarzyna Zysk pentru CNN. Dar pentru ca un proiect să fie înfricoșător, acesta trebuie perceput ca fiind “credibil”. “Acesta pare a fi real”.

Testele nucleare reprezintă, de asemenea, o amenințare gravă pentru mediu. “Suntem preocupați de mediu”, a spus Andreas Stensones, șeful serviciilor de informații norvegiene. “Nu este doar o teorie. Am avut accidente grave în ultimii ani”, a spus el, referindu-se la accidentul de la Nyonoksa din august 2019, atribuit presupusei explozii a unei rachete de croazieră Burevestnik.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!