MILITAR

Suntem în război: Cum a ajuns România să-i sprijine pe teroriștii ISIS

syria us strike isissi

Siguranța națională și angajamentele internaționale ale României se văd amenințate de incapacitatea guvernului de la București de a reincrimina penal comerțul ilegal cu armament.

În toamna anului trecut, autorităţile au constatat, după mai mulţi ani de la adoptarea Noului Cod penal, că acesta nu mai incriminează încălcarea legislaţiei comerţului exterior cu armament. Practic, de mai mulţi ani, statul nu mai are nicio pârghie legală de sancţionare a astfel de activităţi. La mai bine de an mai târziu, draftul de act normativ încă se află în procesul de avizare iar România pare a fi mediul perfect pentru traficul de armament.

Și, conform reprezentanţilor Parlamentului European, ţara noastră chiar se face responsabilă pentru înarmarea luptătorilor ISIS.

La jumătatea lunii trecute, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care le cere statelor membre UE să instituie un control mai strict al exporturilor de arme, arătând că eşecul sistematic de a pune în aplicare regulile comunitare în materie ar trebui să declanşeze un mecanism de sancţiuni şi indicând Bulgaria şi România drept ţări care nu au reuşit să se asigure în mod eficient că licenţele de export nu sunt deturnate spre utilizatori nedoriţi, precizează Profit.ro.

Parlamentul European s-a declarat “şocat”, în urmă cu o lună, de cantitatea de arme şi muniţii fabricate în UE găsite în posesia Statului Islamic în Siria şi în Irak şi a luat act “de faptul că Bulgaria şi România nu au reuşit să aplice în mod eficace poziţia comună în ce priveşte retransferurile care contravin certificatelor de utilizator final”. Este vorba de livrări româneşti de armament fabricat în România către destinaţii finale oficiale legitime şi legale, dar care au ajuns ulterior în posesia combatanţilor Statului Islamic. Imensa majoritate a acestor exporturi au avut ca destinaţie finală oficială înscrisă în acte forţele armate ale Statelor Unite.

Conform MAE, “România a manifestat, permanent, deschidere totală şi a sprijinit demersurile făcute de CAR în procesul de investigare şi documentare a armelor şi muniţiei identificate pe teritoriul irakian şi sirian care a fost controlat de ISIL, procedând la trasabilitatea a 69 de solicitări (31 arme şi 38 muniţii/componente de muniţie) adresate de această organizaţie în perioada 2015-2017”.

“Am remarcat şi am semnalat CAR, la acea vreme, că raportul face referire şi la o cantitate mare de produse militare a căror fabricaţie nu a fost verificată cu partea română, dar au fost atribuite de CAR unor producători din ţara noastră. În acest sens, deşi raportul menţionează că în Irak s-au găsit 153 de arme româneşti, autoritatea naţională de control al exporturilor a primit solicitări de trasabilitate pentru numai 30 de arme, din care doar 19 au fost confirmate de producători români. De asemenea, deşi raportul relevă 69 de arme găsite în Siria, autoritatea naţională a primit o singură solicitare de trasabilitate pentru o armă care s-a dovedit a nu fi fost fabricată în ţara noastră. Mai mult, armele pentru care partea română a informat CAR că nu sunt fabricate de producători români au fost, totuşi, incluse în raport ca fiind româneşti, urmare a consultării “unor experţi independenţi”, fără a ţine cont de răspunsul autorităţii naţionale de control al exporturilor”, afirmă MAE.

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți, prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

paypal donate button 1

Lasă un răspuns

Back to top button

Ne confruntăm cu CENZURA pe Facebook. Dacă dorești să ne susții, orice DONAȚIE este binevenită.

X

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.