Sunet înspăimântător înregistrat în timpul cutremurului de 5,8 pe Richter. Cum s-a auzit seismul din Palatul Culturii din Iaşi

Undele seismice produse de cutremurul de 5,8 grade pe Richter produs în Vrancea, în noaptea de 27 spre 28 octombrie, au fost captate de sistemul REVIS, o invenţie a profesorului ieşean Silviu Gurlui. Acest mecanism complex a fost conceput, în premieră, pentru măsurarea vibraţiilor din Turnul cu Ceas al Palatului Culturii din Iaşi.

Profesorul Gurlui a postat pe Facebook o înregistrare care surprinde undele seismice captate de REVIS în Palatul Culturii, în timpul cutremurului.

„Premieră. Astfel s-a auzit cutremurul de asta noapte din turnul Palatului din Iasi. Multumesc celor ce au ajutat la acest proiect REVIS”, a scris Gurlui pe Facebook.

„În urma şocului primit de Palat, turnul a tremurat aproape 5 minute! Parcă e o coardă vibrantă. Odată întinsă, oscilează mult. Asta arată de ce orice sursă de vibraţie este periculoasă. Cercetam mai departe contribuţia oricărei surse, stres cu variaţie în timp şi în spaţiu”, a mai transmis profesorul ieşean.

Reamintim că un cutremur cu magnitudinea 5,8 pe scara Richter s-a produs duminică dimineaţă, la ora locală 3:38, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, la o adâncime de 151 de kilometri, arată INFP.

Cutremurul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: Nehoiu (21 km), Covasna (35 km), Intorsura Buzaului (41 km), Targu Secuiesc (49 km) si Valenii de Munte (58 km).

VEZI SI: Anunț de ULTIMĂ ORĂ: Când ar putea veni CUTREMURUL cel MARE

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.