Suna din nou alarma terorismului. ‘Umbra’ lui Osama ben Laden a reapărut în public

Amin ul Haq, vechiul tovarăş al lui Osama bin Laden, a reapărut în public. Teroristul a devenit responsabil de însoţirea apropiată a fondatorului Al Qaeda. În 2007, ar fi fost rănit în luptă, iar în anul următor a fost arestat la Lahore, Pakistan, dar eliberat în 2011, noteaz[ mediafax.

Joe Biden a spus că nu menirea Americii nu a fost să instaureze un regim democratic în Afganistan, ci să lupte contra terorismului. Dar tocmai terorismul reînvine, după plecarea trupelor americane.

Semnele sunt clare, după ce a reapărut în public Amin ul Haq, vechiul partener de luptă al lui Osama bin Laden. S-a întors în regiunea Nangarhar, din estul Afganistanului. O apariţie publică, onorată de adepţi.

Biografia luptătorului conţine istoria radicalismului din regiune. Un extremist timpuriu, Amin s-a alăturat fracţiunii Hizb I Islami Khalis şi l-a ajutat pe bin Laden să se stabilească în ţară după pauza din Sudan, de la mijlocul anilor 1990.

O colaborare operaţională şi ideologică, făcută şi mai solidă de convingerile militantului. Teroristul a devenit responsabil de însoţirea apropiată a fondatorului Al Qaeda. Cel puţin a fost în 2001, în timpul evadării în munţii Tora Bora. A fost ”umbra” lui. L-a protejat pe Osama, în timp ce alţi mujahidini încercau în orice fel să împiedice vânătoarea americanilor.

După prăbuşirea regimului taliban, Amin ul Haq şi-a continuat misiunea, întotdeauna alături de oameni ai Al Qaeda şi ai altor facţiuni. În 2007, ar fi fost rănit în luptă, iar în anul următor a fost arestat la Lahore, Pakistan. Va rămâne în celulă până în 2011, apoi va fi eliberat şi, bineînţeles, va reveni la vechea „profesie”.

O perioadă îndelungată în care nu este clar unde se afla baza sa, probabil la graniţele Pakistanului şi Afganistanului, în zona tribală, o regiune în care şansele de a găsi refugiu sunt mai mari.

Reţeaua sa a funcţionat, confirmându-i capacitatea şi posibilele protecţii. Întoarcerea lui Amin face să sune din nou alarma terorismului. Are cunoştinţe şi idei care îl fac un punct de referinţă pentru marea arenă a radicalismului.

Sursa: stiripesurse.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *