Suicidul la tineri – urgenţă la nivel global

suicid

La tinerii între 15 şi 29 de ani, sinuciderea reprezintă a doua cauză de deces

Pentru prima dată, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a elaborat un raport intitulat “A preveni suicidul, un imperativ mondial” şi declară acest fenomen o problemă de sănătate publică, urgenţă la nivel global.  Deşi suicidul poate fi prevenit, totuşi, în lume, la fiecare 40 de secunde, un om se sinucide şi mulţi semeni încearcă să-şi ia zilele. Or se ştie că tentativa de suicid reprezintă principalul pas premergător sinuciderii. 75% dintre sinucideri se înregistrează în ţările cu venituri mici şi mijlocii. Fenomenul este valabil în orice regiune geografică şi pentru toate categorile de vârstă. Peste 800.000 de persoane se sinucid anual. Suicidul reprezintă a doua cauză de deces la tinerii între 15 şi 29 de ani. Potrivit OMS, suicidul este actul prin care un om îşi pune capăt zilelor. Tulburările psihice (depresie, tulburări de personalitate, dependenţa de alcool sau schizofrenia etc.), tulburările neurologice, cancerul şi infecţia cu HIV sunt factori care măresc riscul de suicid. Ingestia de pesticide, spânzurarea şi armele de foc sunt printre metodele de suicid cele mai frecvente. Raportul OMS mai subliniază că expuşi acestui risc major sunt şi persoanele implicate în conflicte, catastrofe, sunt victime ale violenţei şi maltrării, au trăit experienţe decesului unor persoane dragi, sunt copleşite de sentimentul de izolare. Rata de suicid este mare şi în grupurile vulnerabile, confruntate cu discriminări constante, cum sunt refugiaţii, lezbienele, homosexualii, prizonierii etc.
Raportul OMS  arată că puţine ţări au inclus prevenţia suicidului printre priorităţile medicale şi doar 28 de ţări au declarat că au dotări şi o strategie naţională de combatere a acestui fenomen. OMS insistă pe necesitatea sensibilizării comunităţilor privitor la suicid, subiect considerat încă tabu. De asemenea, avertizează că, la nivel global, există o lipsă de date privitoare la suicid şi tentative de suicid. La ora actuală, doar 69 de state membre OMS beneficiază de un sistem de înregistrare corectă a datelor de stare civilă,  în aşa fel încât să poată fi folosite în mod direct pentru estimarea ratelor de suicid.

OMS face şi  o serie de recomandări pentru prevenirea şi diminuarea dimensiunilor acestui fenomen: * reducerea accesului la pesticide, arme de foc, unele medicamente etc. * abordarea suicidului în mod responsabil,  în media * combaterea alcoolismului * depistarea precoce, tratamentul şi acordarea de asistenţă medicală persoanelor cu tulburări psihice sau tulburări legate de folosirea unor substanţe psihoactive,  suferide de dureri cronice etc. * formarea unui personal capabil să evalueze în cazul persoanelor din jur a  comportamentul suicidar * monitorizarea persoanelor care au trecut printr-o tentativă de suicid. Potrivit Alianţei de Prevenţie a Suicidului, în România, “în fiecare an, se înregistrează aproximativ 13 decese prin sinucidere la 100.000 locuitori, situându-ne pe locul trei în ierarhia circumstanţelor de moarte violentă”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

3 comentarii

 1. Inainte vreme oamenii mancau de saracie terci si mamaliga cu ceapa ,umblau zdrenturosi ,dar erau intrgi la cap nu depresivi cum sunt tinerii de acuma care se omoara singuri. Motivul principal al inmultirii cazurilor de suicid nu il reprezinta situatia materiala ,cum multi dintre noi suntem convinsi sa credem ci mai degraba psihoza anarhista implantata in mintile oamenilor de media de propaganda a regimului(tv,radio ,presa ,genuri de muzica,cinematografie) care genereaza individului un comportament artificial- social bazat pe standarde materialiste. Din cauza asta multi tineri clacheaza psihic ,si astfel apar sinuciderile.

  standarde de confort mat

  • Da..ai dreptate si tu, in felul tau..
   Eu cred ca o CAUZA REALA este lipsa de modele si de perspectiva – de viitor!
   Asta cred ca 'omoara' tinerii – vad slabiciunile, tarele celor 'mari', vad ca totul (sau aproape…) este prefabricat, inscenat! La fel ca si mancarea si bautura: majoritatea aditivate, cu potentiali de aroma, dar numai cum trebuie – NU! Adica naturale, nu cu iz (sau gust) de….aroma naturala!
   Asa cum au devenit mancarurile si bauturile, asa si oamenii – cu iz de omenie, cu iz de empatie, samd….
   Si, nu in ultimul rand – lipsa de credinta!

 2. Este foarte trist! Daca este ceva ce ma intristeaza RAU este atunci cand aud de sinucideri 🙁
  Ma misca curajul acestor oameni de a se autosuprima – brutal, cu ciuda, cu dusmanie apriga, indreptata impotriva propriului trup si suflet…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *