Suedia: Refugiaţii pe cale de a fi expulzaţi intră brusc într-o „comă misterioasă”

În ultimii 17 ani, aproximativ patru sute de copii au intrat brusc într-o ciudată comă de lungă durată după respingerea cererilor de azil ale familiilor lor. Medicii vorbesc despre un „sindrom al resemnării“, care nu se manifestă decât în rândul solicitanţilor de azil din Suedia.

„Pacienţii nu prezintă vreo problemă fizică sau neurologică, dar par lipsiţi de voinţa de a trăi“, scrie jurnalista Rachel Aviv într-o investigaţie publicată în „The New Yorker“.

Majoritatea acestor copii – de regulă cu vârste cuprinse între 8 şi 15 ani – sunt originari din fosta Uniune Sovietică sau din fosta Iugoslavie. Articolul din „The New Yorker“ prezintă povestea lui Gheorghi, care după şase ani staţi în Suedia a fost înştiinţat că trebuie să se întoarcă în Rusia. După ce a aflat vestea, el a încetat să vorbească, să se mişte şi să mănânce.

Citiți și:  Neo-marxiștii buzoieni promovează integrarea migranților în timp ce românii n-au de muncă

Până în 2005, autorităţile suedeze au expluzat mai mulţi copii deşi se aflau în comă. Însă acest demers a stârnit proteste şi autorităţile au fost nevoite să renunţe la astfel de expulzări. Autorii îşi sprijină recomandarea mai ales pe studiile sociologului Aaron Antonovsky, potrivit căruia sănătatea mentală depinde de „sentimentul de coerenţă“, adică impresia că viaţa este previzibilă şi ordonată.

La două săptămâni după ce a aflat că familia sa va rămâne în cele din urmă în Suedia, Gheorghi şi-a recăpătat treptat puterile. Acelaşi lucru s-a constatat în cazul mai multor copii de refugiaţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Citiți și:  Neo-marxiștii buzoieni promovează integrarea migranților în timp ce românii n-au de muncă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.