ALERTA. SUA, decizie radicală la granița Ucrainei

Statele Unite ale Americii au trimis rachete Patriot în Polonia pentru a contracara orice ameninţări la adresa aliaţilor din NATO, transmite Sky News. Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, care a efectuat ieri o vizită oficială în Polonia, urmând ca astazi să ajungă în România, a declarat că sistemele de rachete de apărare aeriană au fost amplasate în Pololonia, vecina Ucrainei, și sunt pregătite să apere „fiecare centimentru“ din teritoriul NATO.

SUA, decizie radicală pentru a proteja teritoriul NATO
Statele Unite au trimis două baterii de rachete Patriot în Polonia ca „desfășurare defensivă“, cu scopul de a contracara orice potenţială ameninţare la adresa aliaţilor SUA și NATO, în timpul războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, a informat un purtător de cuvânt al Comandamentului European al SUA.

Rachetele Patriot sunt sisteme de rachete sol-aer folosite de forțele armate americane pentru a viza proiectilele inamice. Ele sunt special concepute pentru a contracara şi distruge rachetele balistice cu rază scurtă de acţiune, avioanele avansate şi rachetele de croazieră.

Citiți și:  ULTIMA ORA Vicepreședintele SUA Kamala Harris vine în România

„La îndrumarea Secretarului Apărării şi la invitaţia aliaţilor noştri polonezi, generalul Wolters, Comandantul Comandamentului European al SUA, a îndrumat Armatei SUA în Europa şi Africa să repoziţioneze două Baterii Patriot în Polonia“, a afirmat Adam Miller, purtătorul de cuvânt al EUCOM.

Se întâmplă la granița Ucrainei
Livrarea de rachete Patriot în Polonia vine la scurt timp după ce Rusia a cerut țărilor UE și NATO să nu mai înarmeze regiunea cu ajutor defensiv, deoarece reprezintă o amenințare pentru aeronavele civile.

„Aceasta este o măsură de protecţie, care susţine angajamentul nostru faţă de Articolul cinci şi nu va sprijini în niciun fel nicio operaţiune ofensivă“, se arată în declarație, făcând referire la principiul potrivit căruia un atac asupra unui membru al NATO este un atac asupra tuturor membrilor săi.

„Fiecare pas pe care îl facem este menit să descurajeze agresiunea şi să ne liniştească aliaţii“, se mai precizează în declarație.

Citiți și:  ULTIMA ORA Vicepreședintele SUA Kamala Harris vine în România

Kamala Harris, discuții despre Ucraina în Polonia
Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a avut astăzi o întâlnire cu președintele polonez, Andrzej Duda, la finalul căreia a spus, printre altele, că SUA vor acorda încă 50 de milioane de dolari Ucrainei pentru ajutor umanitar.

„Ucrainenii și-au arătat dorința de a lupta împotriva războiului lui Putin și a agresiunii rusești, așa că astăzi anunțăm că, în urma celor întâmplate, vom asigura încă un ajutor umanitar de 50 de milioane de dolari prin ONU, programul pentru hrană. Președintele (Poloniei – n.r.) și cu mine am discutat despre faptul că Polonia a ajutat 1, 5 milioane de refugiați, ceea ce a adus o povară pentru această țară, așa că vom continua să susținem cu tot ce putem astfel încât poporul polonez să poată duce această povară.

Sursa: playtech.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.