GENERAL

SUA, amenințate de un uragan catastrofal. Poate fi un dezastru ISTORIC

1 10109

Uraganul Laura îi face pe specialiștii din SUA să vorbească despre pagubele făcute de furtuna Katrina în urmă cu 15 ani. Cel puțin 1.800 de oameni au murit atunci, iar autoritățile statale au fost copleșite.

Uraganul Laura, care a fost inclus în categoria a 4-a de furtună majoră, va lovi joi dimineaţa zona de la graniţa dintre Texas şi Louisiana, iar autorităţile locale încearcă să evacueze mii de locuitori.

Intensificarea rapidă a furtunii a şocat oamenii de ştiinţă şi i-a determinat pe meteorologi să emită avertismente privind ”formarea unei furtuni mortale” în Texas şi Louisiana.

Val de aproape 4 metri pe coastă
”O furtună mortală cu valuri mari şi distructive va provoca pagube catastrofale de la Sea Rim State Park, Texas la Intracoastal City, Louisiana, inclusiv în zona lacurilor Calcasieu şi Sabine. Valul provocat de furtună ar putea avansa în interiorul uscatului pe o porţiune de până la 30 de mile”, a anunţat miercuri Centrul Naţional pentru Uragane, potrivit news.ro, care preia presa americană.

Laura ar putea aduce un val de aproape 13 picioare (3,96 metri) pe coastă, precum şi inundaţii şi tornade în interiorul uscatului. Furtuna a traversat deja în weekend Republica Dominicană, Puerto Rico şi Haiti, lăsând fără energie electrică peste 1 milion de oameni, prăbuşind unele locuinţe şi omorând cel puţin 23 de oameni.

”Nu am cuvinte. Uraganul Laura este una dintre furtunile cu cea mai rapidă intensificare înregistrată în istoria Golfului Mexic. Laura poate fi un pericol catastrofal, posibil istoric, pentru coasta Louisianei”, a scris într-un tweet cercetătorul în domeniul climei Eric Holthaus.

Schimbările climatice duc la uragane mai intense şi mai distructive
Creşterea temperaturilor oceanice determinată de schimbările climatice duce la uragane mai intense şi mai distructive. Pe măsură ce uraganele precum Laura se intensifică mai rapid în apele mai calde, statele au mai puţin timp pentru pregătirea atenuării impactului furtunilor şi evacuarea oamenilor din zonele periculoase.

„Un lucru pe care l-am văzut în special – cu Harvey în 2017, şi Florence şi Michael în 2018 şi acum cu Laura – este o intensificare foarte rapidă, în care furtuna se intensifică de la o furtună tropicală la o stare de uragan major în mai puţin de o zi”, a spus omul de ştiinţă Michael Mann.

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.