STUDIU RECENT. DESCOPERIRE EXTRAORDIARA a expertilor legata de IMUNITATEA la CORONAVIRUS

Imunitatea la coronavirus durează cel puțin un an, posibil toată viața, îmbunătățindu-se în timp, în special după vaccinare, potrivit a două noi studii. Descoperirile ar putea contribui la înlăturarea temerilor persistente că protecția împotriva virusului va fi de scurtă durată, anunță New York Times.

Împreună, studiile sugerează că majoritatea persoanelor care s-au vindecat de Covid-19 și care au fost imunizate ulterior nu vor avea nevoie de rapeluri. Cu toate acestea, persoanele vaccinate care nu au fost niciodată infectate vor avea cel mai probabil nevoie de injecții, la fel ca și o minoritate care au fost infectate, dar nu au produs un răspuns imunitar robust.

Ambele rapoarte au analizat persoane care fuseseră expuse la coronavirus cu aproximativ un an înainte. Celulele care păstrează o memorie a virusului persistă în măduva osoasă și pot produce anticorpi ori de câte ori este nevoie, potrivit unuia dintre studii, publicat luni în revista Nature.

Celălalt studiu, postat online pe BioRxiv, un site de cercetare în domeniul biologiei, a constatat că aceste așa-numite celule B cu memorie continuă să se maturizeze și să se întărească timp de cel puțin 12 luni după infecția inițială.

„Lucrările sunt în concordanță cu literatura de specialitate din ce în ce mai numeroasă care sugerează că imunitatea provocată de infecția și vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 pare să fie de lungă durată”, a declarat Scott Hensley, un imunolog de la Universitatea din Pennsylvania care nu a fost implicat în cercetare.

Studiile ar putea liniști temerile că imunitatea la acest virus este tranzitorie, așa cum se întâmplă în cazul coronavirusurilor care provoacă răceli comune. Dar acești viruși se schimbă semnificativ la fiecare câțiva ani, a spus Dr. Hensley. „Motivul pentru care suntem infectați cu coronavirusuri comune în mod repetat de-a lungul vieții ar putea avea mult mai mult de-a face cu variația acestor virusuri decât cu imunitatea”, a spus el.

Sursa: activenews.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!