STUDIU. Experții au descoperit ce TIP de boală este COVID-19: „Așa se explică de ce unii bolnavi fac accident vascular cerebral”

Oamenii de știință de la Institutul Salk pentru Studii Biologice din California au descoperit că una dintre proteinele care formează învelișul extern al coronavirusului – proteina Spike – afectează celulele sistemului vascular

Specialiștii confirmă că boala COVID-19 este, în primul rând, o boală vasculară
Oamenii de știință știau că proteina Spike ajută virusul SARS-CoV-2 să atace gazda prin infectarea celulelor sănătoase ale organismului.

Lucrarea științifică publicată în Circulation Research demonstrează că boala COVID-19 este una vasculară deoarece coronavirusul atacă celulele sistemului vascular, anunță Scitechdaily.com.

„Mulți oameni cred că boala COVID-19 este una respiratorie, însă este o boală vasculară”, spune Uri Manor, asistent profesor în domeniul cercetării și coautor principal al noului studiu de mare amploare.

„Acest lucru ar putea explica de ce unii oameni au accident vascular cerebral și de ce alți pacienți au probleme cu alte organe din corp”, a mai continuat expertul.

Cercetătorii din cadrul Institutului Salk au colaborat cu oamenii de știință de la Universitatea din California. Chiar dacă se cunoștea faptul că virusul SARS-CoV-2 afectează sistemul vascular, nu se cunoștea exact legătura. În schimb, oamenii de știință au documentat mai bine proteina S a coronavirusului.

În noul studiu, cercetătorii au creat un „virus fals” care conținea mai multe proteine ​​spike. Expunerea la acest pseudo-virus a dus la deteriorarea plămânilor și arterelor unui animal de laborator, demonstrând că proteina S, în mod independent, a fost suficientă pentru a provoca boli.

Studiile anterioare au arătat un efect similar atunci când celulele au fost expuse la virusul SARS-CoV-2, dar acesta este primul studiu care arata că deteriorarea are loc atunci când celulele sunt expuse, în mod independent, la proteina S.

Sursa: aleph.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!