STUDIU alarmant: Pericol colosal pentru planetă, o realitate apocaliptică pentru omenire

Pericol colosal pentru planetă! Aceasta este concluzia unor oameni de ştiinţă din toată lumea, care au atras atenţia într-un studiu de ultimă oră că deteriorarea mediului este sinonimă cu „dispariția în masă, declinul sănătăţii și perturbările climatice”.

Pericol colosal pentru planetă nu reprezintă doar un titlu, ci o realitate apocaliptică pentru omenire. Cei 17 oameni de ştiinţă sunt îngroziţi de ignoranţa şi lipsa de acţiune prezente la nivel mondial.

Ei au avertizat că oamenii nu au înțeles urgenţa rezolvării problemelor legate de biodiversitate și schimbările climatice. Oamenii de știință din Mexic, Australia și SUA, spun că planeta se află într-o stare mult mai proastă decât au înțeles majoritatea oamenilor. Inclusiv experţii.

Omenirea trebuie să renunţe urgent la capitalismul global şi la ideea creșterii economice perpetue. De asemenea, folosirea combustibililor fosili și lobby-ul distructiv al companiilor afectează planeta în fiecare zi

Printre experții care au redactat acest studiu se află şi prof. Paul Ehrlich de la Universitatea Stanford, autorul cărţii The Population Bomb. Una dintre concluziile studiului? În cursa nebună după bani, sunt şanse foarte mari să nu mai avem o planetă pe care să-i putem cheltui.

Pericol colosal pentru planetă
O altă concluzie? Deteriorarea mediului este mai ameninţătoare decât Covid-19. Se va ajunge la pandemii şi mai grave, dar şi la conficte devastatoare pentru resurse.

„Deteriorarea mediului este o amenințare pentru civilizația umană infinit mai mare decât sunt trumpismul sau Covid-19”, a declarat Ehrlich pentru The Guardian.

Practic, amenințarea la adresa existenței tuturor formelor de viață este mai mare decât s-a crezut. Planeta se confruntă cu extincția în masă a vietăților şi un declin al sănătății indivizilor.

La toate acestea se adaugă tulburări sociale puternice generate de schimbările climatice.

Pericol colosal pentru planetă. Ce-l generează?
Ignoranța și lipsa de acțiune decidenţilor globali cu privire la schimbările climatice ne apropie în fiecare zi de scenariul apocaliptic. Şi omenirea, și viața pe planetă sunt puse în pericol de comportamentul iresponsabil al societăților.

„Scara la care au ajuns amenințările asupra biosferei și a tuturor formelor de viață, inclusiv asupra omenirii, este atât de mare încât este greu de înțeles chiar și pentru cei mai informați experți”, se arată în studiul celor 17 specialiști.

Lucrarea lor a fost publicată în prestigioasa revistă Frontiers in Conservation Science. Acest studiu are la referințe peste 150 de studii care detaliază cele mai mari probleme ecologice cu care se confruntă planeta.

Frontiers in Conservation Science publică cercetări cu privire la toate subiectele care pot fi aplicate managementului conservării.

Publicaţia se află în avangarda comunicării descoperirilor științifice de impact. Scopul ei este de a transmite cunoștințele științifice necesare pentru îndeplinirea sau depășirea obiectivelor globale de biodiversitate și conservare.

Pericol colosal pentru planetă şi din cauza întârzierii
Cercetătorii spun că există o întârziere între acțiunile împotriva lumii naturale și consecințele evidente ale acestor acțiuni. Astfel, impactul nu este perceput în mod corect, iar oamenii nu își dau seama cât de gravă este problema.

Autorii acestui studiu anticipează migrații în masă, din ce în ce mai multe pandemii și conflicte pentru resurse. Toate acestea vor veni în vieţile noastre curând dacă nu se acționează rapid.

„Apelul nostru nu este la capitulare – vrem să dăm «dușul rece» decidenților pentru a înțelege că trebuie să înceapă să acționeze pentru evitarea acestui viitor cumplit”, au transmis cercetătorii.

Pentru atingerea obiectivelor necesare schimbărilor în bine va fi nevoie de reconfigurarea capitalismului global. Renunțarea la ideea creșterii economice perpetue şi renunțarea la folosirea combustibililor fosili sunt alte cerinţe-cheie.

Există, deja, un decalaj de 10 ani. În ultimul deceniu nu a fost înregistrat niciun progres în țintele de mediu. Şi asta în condiţiile în care cel puţin la nivel declarativ, superputerile şi-au luat angajamentul că vor lua măsuri.

Guvernele ignoră pericolul colosal pentru planetă
Guvernele lumii nu au reușit să atingă nici măcar o țintă de biodiversitate Aichi. Nu s-a respectat nimic din ce s-a stabilit în 2010, în protocolul ONU de la Nagoya. Este a doua oară când guvernele eșuează în tentativa de a-și atinge obiectivele de mediu.

În acest context, estimările ONU arată că aproximativ un milion de specii ar putea dispărea. Putem asista la asta chiar în deceniile următoare.

În cartea The Population Bomb (publicată în 1968), Ehrlich avertizează cu privire la iminenta suprapopulare demografică. De asemenea, se referă și la faptul că milioane de oameni vor ajunge să moară de foame.

Deși recunoaște că a greșit câteva predicții, el spune că mesajul fundamental nu s-a schimbat. Populația lumii continuă să crească şi nivelul crescut de consum al țărilor bogate nu va duce decât la distrugere.

Soluţia pentru a evita pericolul colosal pentru planetă?
„Mania creșterii exponențiale este boala fatală a civilizației noastre și trebuie înlocuită de campanii care să facă din egalitate și bunăstare obiectivele societății”, a adăugat Ehrlich.

În studiu se arată că populațiile mari duc la degradarea solului și la micșorarea biodiversității. „O populație mai mare înseamnă și mai mulți compuși sintetici și manufacturarea mai multor obiecte din plastic.

Majoritatea alimentează toxicitatea în creştere a planetei. Ea crește, de asemenea, riscul unor noi pandemii în situația în care goana după resurse din ce în ce mai limitate devină și mai acerbă.

Principalul nostru argument este că odată ce realizezi nivelul și iminența acestei probleme, devine foarte clar că este nevoie de acțiune mult mai serioasă decât cea individuală,

Este importantă și ea, cum este important să folosim mai puţin plastic, să consumăm mai puţină carne şi să reducem călătoriilor cu avionul.

Argumentul nostru este că avem nevoie de acțiune sistematică și rapidă”, a spus profesorul Daniel Blumstein (Universitatea din Los Angeles), coautor al lucrării.

Semnalul de alarmă tras de 11.000 de cercetători
În 2019, 11.000 de cercetători au semnat un comunicat de presă prin care avertizau că „suferințe incalculabile vor fi suportate de omenire din cauza crizei climatice” dacă nu vor fi luate măsuri.

În 2016, peste 150 de climatologi autralieni semnaseră o scrisoare trimisă premierului australian de atunci, Malcolm Turnbull. Ei cereau măsuro imediate pentru reducerea emisiilor de carbon.

Tot în 2016, 375 de cercetători au trimis o scrisoare deschisă în care acuzau lipsa de interes pentru acțiuni împotriva schimbărilor climatice.

Profesorul Tom Oliver, ecologist la Universitatea din Reading, nu a participat la ultimul studiu, dar are o concluzie similară. El crede că guvernele continuă să adopte atitudinea „business as usual” când vine vorba despre bani.

Cifrele sunt clare, dezastrul este iminent
Din 2015 și până în 2020, temperatura oceanelor a depășit recordul an de an. Nivelul încălzirii globale din 1986 până în prezent este de 8 ori mai mare decât cel înregistrat între 1960 și 1985. Măsurătorile din 1940 arată că oceanele sunt azi mai calde decât au fost în ultimii 1000 de ani,

De asemenea, oceanele se încălzesc mai repede decât au făcut-o vreodată în ultimii 2000 de ani. Apele mai calde generează mai multă energie pentru furtuni.

Mai este de mirare că în 2020 a fost depășit recordul de furtuni tropicale în Oceanul Atlantic (29)? Oceanele din ce în ce mai calde duc și la topirea ghețarilor, iar astfel creşte nivelul mărilor.

150 de milioane de oameni sunt în pericol de a rămâne fără adăpost în contextul în care zonele în care locuiesc riscă să ajungă sub ape.

În 2020 pandemie de coronavirus a dus la o scădere a emisiilor de carbon cu aproximativ 7%, dar este prea puţin. Această scădere nu a dus la vreun efect măsurabil pentru reducerea fenomenului de încălzire a oceanelor.

„Faptul că oceanele au ajuns la un nou record de temperatură în 2020, în ciuda scăderii emisiilor de carbon, arată că planeta va continua să se încălzească, atât timp cât vom continua și să emitem carbon în atmosferă.

Acest fapt trebuie să ne amintească mereu că reducerea masivă și susținută a emisiilor de carbon este răspunsul pentru soluționarea crizei”, se arată în cercetarea preluată pe theguardian.com.

Sursa: evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *