STRIGATOR LA CER: O fostă asistentă medicală, arsă, nu a fost primită în niciun spital din România, timp de 9 ore

O fostă asistentă medicală, cu arsuri grave, a aşteptat nouă ore până când un spital din România a acceptat să o primească. În Bucureşti, paturile pentru arşi sunt toate ocupate. Iar în ţară, avem clinici moderne, care stau închise sau nu funcţionează la întreaga capacitate. În cazul de faţă, femeia a fost acceptată doar de spitalul din Timişoara.

Dar şi aici a ajuns greu. Un elicopter, venit de la Craiova, a dus-o mai întâi la Sibiu pentru că nu avea autonomie suficientă şi nici posibilitatea de a ateriza pe ceaţă. De acolo, un alt elicopter, venit de la Timişoara, a preluat-o şi a dus-o la clinica pentru arşi din Timişoara care funcţionează doar pe jumătate, pentru cei cu arsuri mici şi medii.

“Făcea ciorbă acasă, făcea mâncare. Deci plită de comerţ. Am găsit-o eu la 12 noaptea, când am venit de la uzină.” Trecuseră deja mai bine de cinci ore. Mama lui, o fostă asistentă medicală, avea arsuri grave, peste 25% din suprafaţa corpului.

Imediat cum Mariana Şerbănoiu a ajuns la spital, medicii şi-au dat seama că e un caz grav, care nu poate fi tratat la Piteşti.

La spitalul Judeţean Piteşti, medicii au început să caute soluţii pentru un transfer într-o clinică pentru marii arşi. Spitalul de Arsuri, Spitalul Universitar şi Spitalul de Urgenţă Florească au venit cu acelaşi răspuns. Nu sunt locuri. România are numai 11 paturi pentru pacienţii cu arsuri grave. Toate în Bucureşti.

Abia după nouă ore, o clinică a răspuns solicitărilor doctorilor din Piteşti. Casa Austria, de lângă Spitalul Județean Timișoara,

Doar că această Clinică nu poate trata mari arşi. Situaţia s-a rezolvat, totuşi, favorabil, după o nouă evaluare a pacientei.

Practic, aflăm că, în România, mai există o secţie care ar putea trata pacienţi cu arsuri grave şi foarte grave. Doar că nu e completă.

În aceeaşi situaţie este şi o secţie din Iaşi. În urmă cu câteva săptămâni, acolo a ajuns un tânăr ars într-o explozie, în Piaţa Neamţ. N-a putut fi tratat în clinica modernă. Aşa că a fost transferat în străinătate. În Belgia. Aceeaşi decizie a fost luată şi pentru doi bătrâni din Târgu Mureş care au ajuns în stare foarte gravă după ce au fost surprinşi de o explozie, în această dimineaţă. Nici pentru ei nu s-au găsit locuri în Bucureşti.

loading...
Loading...
   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *