Știrea de ”fapt divers” cu 161 de morți. 31 de ani de la un tragic eveniment petrecut in Romania

Se împlinesc, astăzi, 31 de ani de la scufundarea navei Mogoşoaia, la Galaţi. Tragicul eveniment, supranumit şi Titanicul României, a însemnat moartea a 161 de persoane.

Nava Mogoșoaia s-a ciocnit cu un remorcher bulgăresc, pe o ceață densă, în dimineața zilei de 10 septembrie 1989. Autoritățile comuniste ale vremii au trecut sub tăcere catastrofa. În ziare a apărut doar o știre de câteva rânduri la rubrica „Fapt divers”, în care dimensiunea dezastrului a fost bagatelizată.

”Duminică, 10 septembrie, pe Dunăre, în condiţii de vizibilitate redusă, o navă românească de pasageri s-a ciocnit cu un remorcher ce naviga sub pavilion bulgar. Ca urmare a ciocnirii, nava românească de pasageri s-a scufundat. Din cei 169 de pasageri şi 10 membri ai echipajului, au fost salvate 18 persoane. Operaţiunile de salvare continuă. La indicaţia conducerii partidului şi statului, personal a tovarăşului Nicolae Ceauşescu, s-a constituit o comisie guvernamentală pentru a cerceta la faţa locului cauzele producerii accidentului”, se arată în presa vremii, conform Adevărul.

Vinovat de producerea tragicului accident a fost găsit, în 1993, comandatul remorcherului bulgar. În 1993, justiția din România l-a condamnat, în lipsă, la 10 ani de închisoare pe acesta, pe care l-au găsit vinovat de distrugere și neglijență în serviciu. A făcut doar câteva luni de închisoare în România, iar apoi a fost extrădat în Bulgaria.

Dcnews.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *