Stirea care face ocolul lumii: Un fenomen meteo APOCALIPTIC loveste dupa 100 de ani

Un fenomen meteo cu accente apocaliptice a lovit recent Statele Unite ale Americii şi face ocolul lumii în aceste momente.

Totul a plecat de la un puternic incendiu de vegetaţie activ în California de Nord, care în cele din urmă a condus la formarea unor coloane circulare de flăcări.

Astfel, meteorologi au emis sâmbătă o avertizare de tornade de foc (n.r. – o alertă foarte, foarte rară), conform agenţiei DPA, citate de Agerpres.

„Pentru noi a fost o premieră”, a fost mărturia făcută de Shane Snyder, de la Serviciului Naţional de Meteorologie (NWS) din oraşul Reno.

De altfel, mai multe înregistrări video publicate pe reţelele sociale prezintă formaţiuni asemănătoare unor tornade în apropierea incendiului Loyalton.

Focul a izbucnit vineri seară în Pădurea Naţională Tahoe, situată lângă graniţa dintre statele California şi Nevada, iar până duminică dimineaţă incendiul s-a extins pe 8.000 de hectare.

„Resursele noastre de la sol se confruntă cu un incendiu de natură extremă, teren accidentat şi temperaturi ridicate”, a precizat Joe Flannery.

La rândul său, Evan Bentley, un meteorolog specializat în vreme severă la centrul de predicţie a furtunilor al NWS, a scris pe Twitter că sâmbătă au existat cel puţin 4 evenimente de „circulaţie anticiclonică distinctă” asociate cu incendiul.

Una dintre aceste formaţiuni a fost activă mai mult de 60 de minute şi s-a deplasat pe o distanţă de aproximativ 6,5 kilometri.

Conform specialiştilor, fenomenul de vreme extremă ar fi fost provocat de extinderea rapidă şi de intensitatea arderii.

Cu toate că tornadele de foc sunt rare, ele au mai fost consemnate în trecut în California.

Un vortex de 300 de metri şi care a atins viteze de 200-260 kilometri la oră afecta oraşul Redding în timpul incendiului Carr din iulie 2018.

Cifrele prezentate sunt echivalentul unei tornade de nivelul EF-3 pe scara Fujita prevăzută cu cinci trepte, conform Departamentului Forestier şi de Protecţie împotriva Incendiilor din California (Cal Fire).

La acea vreme, tornada de foc a ucis un pompier care se îndrepta spre un cartier cuprins de flăcări.

Miercurea trecută, a fost observată o tornadă de foc în zona Lake Hughes, la câteva ore după izbucnirea incendiului în Pădurea Naţională Angeles.

„Incendiul s-a extins de la 160 de hectare la 4.000 de hectare foarte rapid, în doar câteva ore. Atunci încep să se vadă acele tornade de foc şi vârtejuri de flăcări”, a declarat duminică Jake Miller, responsabil local de comunicare.

Până la urmă, incendiul s-a extins pe o suprafaţă de peste 7.200 de hectare şi era controlat în proporţie de 12% duminică dimineaţă.

Cel puţin douăsprezece case şi clădiri au fost distruse şi aproximativ 250 de locuitori au fost vizaţi de ordine de evacuare

„Este o zonă care pur şi simplu nu a ars în aproximativ o sută de ani, aşa că există mult combustibil activ”, a explicat Miller propagarea incendiului.

În prezent, mai multe ordine de evacuare au rămas în vigoare pentru zone din comitatele Plumas, Lassen şi Sierra.

Eforturile de stingere a flăcărilor au fost mult îngreunate din cauza furtunilor care au afectat zona sâmbătă. La rândul lor, fulgerele au contribuit la la propagarea incendiului.

Valul de căldură este prognozat să dureze cel puţin până joi.

Evz.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *