Stephen Hawking: „Dumnezeu nu există”

dzeu

Cel mai cunoscut fizian contemporan, Stephen Hawking, a afirmat recent că nu crede în existenţa lui Dumnezeu, deoarece există numeroase explicaţii de natură ştiinţifică, mult mai convingătoare, asupra originii Universului. Savantul menţionează de asemenea că miracolele religioase „nu sunt compatibile” cu adevărul ştiinţific. „Înainte de a înţelege ştiinţa, era firesc să credem că Dumnezeu a creat Universul. Acum însă, ştiinţa are capacitatea să ne ofere explicaţii mult mai convingătoare asupra proceselor prin care există viaţa”, a declarat Stephen Hawking.

„Ceea ce voiam să spun cu afirmaţia – Am cunoaşte cum gândeşte Dumnezeu – era că, dacă ar exista Dumnezeu, am cunoaşte tot ceea ce ştie şi Dumnezeu, însă acesta nu există. Sunt ateu”, a mai afirmat celebrul fizician.

Noile afirmaţii făcute de Stephen Hawking sunt un răspuns la întrebările adresate de jurnalistul spaniol Pablo Jauregui, care a dorit să aducă în faţa publicului opiniile religioase ale savantului.

Stephen Hawking scria în cartea sa, „A Brief History of Time” („O scurtă istorie a timpului”), publicată în 1988, că „mintea” lui Dumnezeu ar putea fi cunoscută de oamenii de ştiinţă, dacă un set unificat de principii ştiinţifice – cunoscute sub numele de teoria tuturor lucrurilor – ar fi descoperit.

Nu este însă prima dată când fizicianul îşi exprimă părerile religioase. De exemplu, în 2011, într-un interviu acordat publicaţiei britanice „The Guardian”, acesta a afirmat că nu crede în rai sau în viaţa de după moarte, caracterizând aceste concepte drept „basme şi povesti pentru oamenii fricoşi”.

Într-un alt interviu, de această dată pentru BBC, în 2007, Stephen Hawking spunea despre el că nu este „religios într-un sens uzual”. „Cred că universul este guvernat de legile ştiinţei. Legile pot fi hotărâte de Dumnezeu, însă El nu intervine asupra lor”, spunea atunci savantul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

18 comentarii

 1. tutcea vasile

  Stephen Hawking: ARZI IN IAD NENOROCITULE!

  • Esti prost rau!

  • pai viata lui este un iad, ce sa mai arda?

  • Chiar crezi ca exista iad sau rai !???????????
   Esti departe omule ! Du-te la biserica si cotizeaza-ti toti banii ! asta sa te creada dunmezeu !!!!!!
   VAI DE CAPUL VOSTRU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! CE MAI PUNETI BOTUL ! RELIGIA A INCEPUT CAND PRIMUL SARLATAN A INTALNIT PRIMUL OM CU MINTEA SLABA !

 2. fmm d savantu plii platit d jid_ni…crezi ca noi nu vedem cum crestinismul e atacat din toata partile????cum poti sustine ca am evoluat cand voi n-ati descoperit nici macar o fosila intermediara???cand trebuiau sa fie zeci de miliarde de astfel de fosile???cum sa credem ca meteoritii au venit cu aminoacizi care s au transformat in proteine si asa a incept viata in apa???sau ca un meteorit gigant a lovit partial pamantul si astfel s a format soarele?????cand acea proteina s a dezvoltat in apa unde voi spuneti ca avea tot ce i trebuia…at dc m ei i au crescut picioare???nu era ea destul de fericita in apa???si in zilele noastre sincer vorbind ar fi trebuit sa vedem maimute cu mers biped care n au treaba cu copacii si care legau si 2 3 cuvinte..iar noi oamenii trebuia sa avem d mult aripi ca mereu ne deplasam!AM EVOLUAT DOAR DPDV TEHNOLOGIC!!!IAR EU UNUL MAI DEGRABA AS AVEA INCREDERE IN SFINTII SI MARTIRII NEAMULUI ROMANESC CE SI AU DAT VIATA PT OMENIRE SI ADEVAR IN NUMELE LUI HRISTOS DECAT SA AM IN NISTE MIZERII CA VOI!!!!UNDE SUNT MASINILE CE TREBUIAU SA FUNCTIONEZE DOAR CU ENERGIE SOLARA???A PAI STAI CA ESTI PLATIT D JID-NII CE STAPANESC TOATE RESURSELE TERREI!!!!INTR O EMISIUNE HAWKINS ASTA SPUNEA CA EXTRATERESTRII AU CREAT UNIVERSUL CA EI SUNT F AVANSATI!

 3. Vasilica, esti prea cretin ca sa ai voie pe NET.

 4. care iad, ca nu exista :))

 5. Daca nu ar fi exiatat Dumnezeu,nu am fi existat nici noi,nici stiinta.

 6. cum este ori este Dumnezeu ori nu este Dumnezeu? se rataceste singur .cind este cind nu este .nu mai rataci si pe alti ca pe tine insuti .Dumnezeu exista fie ca vrea cineva fie ca nu .te vei intilni intro zi cu el fieca crezi fie ca nu .daca nu te pocaiesti il vei intilni la judecata.fie ca crezi fie ca nu .

 7. Vasilica nu esti decat o vidanja plina … in comparatie cu Hawking. Dar adapa-te in continuare din sursa ta substantiala .

 8. Inca un articol de pomina. Ca orice om obisnuit si mai ales ca un om de stiinta, Stephen Hawking a fost rugat sa isi exprime parerea cu privire la Univers si rolul pe care Dumnezeu il are in acesta. Dupa cum putem vedea chiar in articolul de mai sus, cea mai recenta afirmatie a lui Stephen Hawking este aceea ca exista un dat: Universul, insa faptul ca acesta este o creatie a lui Dumnezeu sau nu este irelevant pentru stiinta. O credinta in existenta lui Dumnezeu ar face foarte putin in a ajuta un om de stiinta pentru a explica legile Universului. Acest lucru se datoreaza faptului ca orice cunoastere omeneasca porneste de la experiente stiintifice repetabile (ceea ce nu se intampla in cazul miracolelor, motiv pentru care acestea nu pot fi studiate ci doar apreciate).

 9. Asta e prima teorie. Dupa aceea a descoperit ca in toate exista Dumnezeu. Eu as mai aduce o completare aici, BOR nu are nici o treaba cu Dumnezeu!

 10. Hawking se declara acum ateu, Einstein era credincios. Fiecare este liber sa fie sau nu credincios, Dumnezeu nu ne obliga sa credem in El.

  • Einstein credincios ?! Nu si`a declarat credinta.. a spus : "Daca Dumnezeu nu exista si eu cred in el, nu am nimic de pierdut , dar daca El exista si eu nu cred in el , atunci am pierdut totul".. Nici un om de stiinta nu este credincios pt ca lafel cum scrie si in articol , pt ei totul are o explicatie stiintifica…

 11. andreigirlea

  o opinie rationala! e greu pt retarzi …nu au nici un contrargument RATIONAL asa ca dai cu injuraturile si blestemele. E greu cu IQ < 1 sa faci un comentariu rezonabil.

 12. eu zic ca trebuie sacrificata o virgina ca sa il ierte Dumnezau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *